Ege Obezite ameliyatları hamileliğe engel değil

Obezite ameliyatları hamileliğe engel değil

30.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Özel Kordon Cerrahi Merkezi’nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, hastaların sık sorduğu sorulardan birisinin obezite cerrahisi sonrası hamile kalıp kalamayacağı konusu olduğunu belirtti.

Obezite ameliyatları   hamileliğe engel değil

Özel Kordon Cerrahi Merkezi’nde görevli Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Cemal Kara, hastaların sık sorduğu sorulardan birisinin obezite cerrahisi sonrası hamile kalıp kalamayacağı konusu olduğunu belirtti, “Obezite ameliyatı hamile kalmaya engel değildir. Hastalar genellikle 1 yılın sonunda ideal kilolarına ulaşırlar ve bu süre sonrasında hamile kalmalarına engel bir durum olmamaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Hastalığı tetikliyor

Obezitenin dünyada sık görülen hastalıklardan biri olduğunu belirten Doç. Dr. Cemal Kara, “Obezite ölümcül olabildiği kadarda önlenebilen bir hastalık. Türkiye’de toplumun yüzde 30’u obez olarak kabul ediliyor. Obezite 70’e yakın hastalığı tetikliyor ve bunlardan bir tanesi ise kısırlık. Özellikle tüp bebek merkezlerinde tedavi olan birçok hastaya obezite sebebiyle tüp mide ameliyatı da uygulanmıyor. Bu hastalar ameliyat olduktan sonra gayet sağlıklı bir şekilde hamile kalabiliyorlar.
Ameliyattan bir yıl sonra hamile kalabilirler. Hamile kaldığında da diğer hamilelerden farklı bir şey yapmasına gerek yok. Tüp mide ameliyatı geçirmiş anne adaylarının yeni beslenme düzenlerine alışıp bu dönemde gelişebilecek komplikasyonların gebeliği etkilememesi ve iyileşme süreçlerini tamamlamaları adına hamile kalmak için minimum 12 ay, ideal olarak ise 18-24 ay beklemeleri gerekmektedir. Gebelikten kaynaklanan sindirim problemleri, bulantı ve kusmaların tüp mide ameliyatı ile çakışmaması amaçlanmalıdır. Beslenme danışmanlığı ameliyattan sonra oldukça önemlidir ve gebelik süresince de sürdürülmesi gerekir” diye konuştu.