Ege Operasyonda iki gizli tanık

Operasyonda iki gizli tanık

06.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik düzenlenen operasyonun en önemli dayanaklarından birisinin ise, iki gizli tanığın verdiği bilgi ve belgeler olduğu ileri sürüldü.

Operasyonda iki gizli tanık

Şüphelilerin kendi aralarındaki telefon konuşmalarında ilginç detaylardan söz ediliyor. Görüşme dökümlerine göre, ‘İhalede fiyat kırın’ ve ‘Suyunu kesin’ gibi konuşmaların operasyonun gerçekleştirilmesine yansıdığı ileri sürüldü.

İZBAN tanıtım filmi
İlk olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce Aliağa Menderes Banliyö Hattı’nın 90 saniyelik tanıtım filminin hazırlanmasıyla ilgili ihaleye fesat karıştırıldığı ileri sürüldü. İddiaya göre, belediye yetkililerinin Erzurum’daki Kış Olimpiyatları tanıtım filmini hazırlayan firmaya (Sportsnet) teklif götürdüğü, ihale yapılmadan 3 ayrı tanıtım film için 800 bin TL’ye anlaşıldığı, daha sonra ihaleye çıkıldığı bildirildi. İhale öncesi teklifte bulunan diğer firmalarında yüksek fiyat vermeleri için ayarlandığı ileri sürülürken, firmanın yetkilisi N.K.S. ifadesinde, “Teklifi bize belediye yaptı. Bizi aradılar, konuyla ilgili çalışma yapmamızı istediler. Biz de dört film çektik. Ancak ilkinde onaylanmadı. Değişikliğin ardından 3 filmimiz için 800 bin TL karşılığında anlaşıldı. Anlaşmanın ardından ihale yapıldı. İhalede teklif verdik, teklifimiz de kabul edildi. Tüm ödemeler banka aracılığıyla bize yapıldı. Bu ihale İZENERJİ tarafından yapılmıştır” dediği bildirildi.
Bir başka suçlamaya göre, 6 Mart 2011’de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açılışını yaptığı Gaziemir Semt Garajı’ndaki törene götürülecek vatandaşlara tahsis edilen araçların 11 bin 859 TL’lik masrafının İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik Spor Kulübü Derneği’nce karşılandığı ileri sürüldü. Derneğin evraklarına da el konulduğu, tümünün incelendiği belirtildi.

Haberin Devamı

Türsen: Kısıtlama kararı kalksın
Büyükşehir Belediyesi merkezli operasyonda gözaltına alınan 34 kişi, adliyeye sevk edilirken, Gönüllü Avukatlar Koordinasyon Kurulu’ndan açıklama geldi. Yaklaşık 200 kişinin destek verdiği açıklamada konuşan avukat Cihan Türsen, “Operasyonu, biz savunma avukatları da endişeyle izlemekteyiz. Seçim öncesi başlatılan bu operasyonlar, tüm kamuoyu tarafından zamansız ve haksız bulunmaktadır. Hukuk kurallarına aykırıdır” dedi. Türsen, açıklamada şu görüşlere de yer verdi: “Soruşturma dosyası, belge tutanak ve raporları inceleme hakları, somut gerekçeler olmaksızın kısıtlanıyor. Yandaş medyaya bilgi servisi yapılıyor. Şüphelilere, avukatlara kısıtlanan belge ve bilgileri, AKP yanlısı basından ediniyoruz. Hukuka aykırı kısıtlama kararının kaldırılması, kısıtlamaya tabi olmayan evrakın listesinin ivedilikle verilmesi taleplerimizi gerekçeli olarak mahkemeye sunduk.”

Haberin Devamı

ESHOT ve İZULAŞ Sayıştay raporunda
Operasyon kapsamına alınmayan Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketleri ESHOT ve İZULAŞ şirketleriyle İzelman hakkında da son beş yıl içinde yapılan denetimlerde 12 ayrı usulsüzlük belirlenerek savunma istendiği öğrenildi.
Sayıştay denetiçilerinin Aziz Kocaoğlu’nu da sorumlu tuttuklaru usulsüzlük ve yolsuzluk iddialarıyla ilgili saptamaların büyük bölümü araç alımı ve devirleriyle ilgili. 200 solo otobüs alımında belediyenin 1.7 milyon lira zarara uğratıldığı, işçilerin yıllık 270 saat sınırının üzerinde mesai yaptırılarak toplam 1,5 milyon lira ödendiği, İZULAŞ’a yapılan araç devri ile, şirketin hasılat bedeli karşılığında yeterli tahsilat yapılamadığı iddialar arasında yer aldı.
Otomasyon sistemi
Sayıştay raporunda, İZULAŞ tarafından yürütülen “Kart Kredi İptal Değerlendirme ve Otomasyon Sistemi” işinde 30 Temmuz 2008’de sistemin kesin kabulü yapılmasına rağmen depozito bedeli olarak alınan kart bedelinin ESHOT hesabına yatırılmadığı, yolculardan alınan depozito bedelinin yüklenicinin uhdesinde kalması sonucu 15.5 milyon lira haksız kazanç sağlandığı iddia edildi.


ABD büyükelçisi ziyarete geldi
Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Francis J. Ricciardone Jr ile İzmir Fahri Konsolosu Güliz Balsari, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu makamında ziyaret etti. Belediyeye yönelik operasyonlar konuşulur, çeşitli kesimlerden destek ziyaretleri yapılırken, gerçekleşen ziyaret dikkat çekti. Başkan Kocaoğlu’na nezaket ziyaretinde bulunduklarını ifade eden Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ticari ilişkileri desteklemek için buradayız” dedi.
Bir Amerikan şirketinin İzmir’de yaptığı yatırımın açılışı için kentte bulunduklarını ifade eden konuk Büyükelçi, “Bu yatırım, hem Türkiye hem de Amerika için önemli bir gelişme. İzmir’i çok seviyor ve önemsiyoruz” dedi.

Baskın ABD gazetesinde
ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, genel seçim öncesi yaşanan gerilimi çerçevesinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyona değindi. Gazete, video meselesinin MHP’nin seçimde muhafazakar oylarını çekme şansını olumsuz etkileyebileceği bunun değerlendirmelerine yer verdi. Video skandalını CHP’li belediyelere yönelik polis baskınlarının izlediğine dikkat çeken gazete, “Laiklik merkezi olan, Türkiye’nin Güneybatısı, ülkenin, İslami eğilimli AK Parti’nin halkın desteğini kazanmak için uğraştığı bölgelerden biri” yorumunu yaptı.


Yazarlar