Ege Oruçtan çıkanlara aşırı yemek uyarısı

Oruçtan çıkanlara aşırı yemek uyarısı

18.08.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Henüz rutin yemek düzenine geçilmediği için, Ramazan ayı boyunca oruç tutanları bayramda büyük tehlikeler bekliyor

Oruçtan çıkanlara aşırı yemek uyarısı



Ramazan Bayramı’nda aşırıya kaçılarak tüketilen yiyeceklerin kişilerde ani kilo artışlarına sebep olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi (YÜ) Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Ruhan Aşkın Uzel bayram öncesi beslenme konusunda önemli ipuçları verdi. Henüz rutin yemek yeme düzenine geçilmediği için üç günlük bayram sürecinin Ramazan ayından daha tehlikeli olduğunu ifade eden Uzel, “Ramazan ayı boyunca metabolizmanın yavaşlar. Bu sürecin ardından gelen bayramda yenilen tatlılar vücutta yağ olarak depolanır” diye konuştu.

Haberin Devamı


Aşırı yemek risk
Ramazan boyunca oruç tutanların normal beslenme düzenlerine kavuşmalarıyla bir anda eskisinden de fazla yeme eğiliminde olduğunu hatırlatan Uzel, “Bu durumda, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum rahatsızlıkları, karaciğer yağlanması, safra kesesi hastalıkları, eklem hastalıkları, adet düzensizlikleri hatta kısırlık gibi rahatsızlıkları belirginleşmektedir. Vücut ağırlığı değişmese de yağ oranının arttığı riskli bir dönem geride bırakılmıştır. Bu nedenle, bayramı beslenme konusunda bir çeşit sınav gibi değerlendirirseniz, aşırı yiyecek tüketerek sağlığınızı riske atmamış olursunuz” dedi.

Nelere dikkat etmeliyiz?

n Şekerlemeler yerine yaz meyvelerinin tercih edilmeli.
n Şeker ve şeker içeren çikolata, meyve suları, gazlı içecekler, tatlılar gibi kana hemen karışan besinlerden kaçınmak gerekir. Vücut, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremez ve yağ olarak depolar.
n Ramazan ayı sonrası oruç tutar gibi bir davranış, vücudu açlıktan ölme paniğine sürükler ve “tasarruf” moduna geçen metabolizma yavaşlar, yağ yakmak yerine her besini yağ şeklinde depolama yoluna gider.
n Sıvı alımına da dikkat edilmeli ve günde yaklaşık 2-3 litre su tüketilmelidir. Kafeinin azaltmak için de günlük çay ve kahve tüketimi 3 fincanı geçmemelidir.