Ege Paket olumlu ama indirim de sürsün

Paket olumlu ama indirim de sürsün

04.06.2009 - 05:00 | Son Güncellenme:

Başbakan’ın açıklayacağı teşvik paketi heyecan yarattı. İş dünyası: Olumlu. Ancak ÖTV ve KDV indirimi yıl sonuna kadar uzatılmalı. Alışveriş çeki projesi de hayata geçirilmeli

Paket olumlu ama indirim de sürsün

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün yeni teşvik paketini açıklayacak. Hükümet, İzmir’de sadece otomotivle yan sanayiyi destekliyor. Sektör temsilcileri teşviği olumlu bulurken, ekledi: “Türkiye’de 20 yaş üstü 14 milyon araç var. Hurda indirimi mutlaka çıkarılmalı. Hafif ticari ve ticari araçlara özel teşvik verilmeli. 15 Haziran’da bitecek olan ÖTV ve KDV indirimi yıl sonuna kadar uzatılmalı.”
Otomobil yedek parçalarını üretip ihraç eden Tiryakiler Şirketler Grubu’nun sahibi, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Çin’in ve Hindistan’ın ucuz yedek parçalarının yarattığı haksız rekabete dikkat çekerek, “Esas sorun bu. Biz sanayiciler rekabet istiyoruz ama bu haksız olmamalı. En son bir otomotiv sanayi, maalesef jantları Uzakdoğu’dan almayı kararlaştırdı. Çünkü orada devletin sübvansiyonları var. Teşvikten ziyade, haksız rekabete maruz kalmamak istiyoruz. Türkiye’de 20 yaş üstü 14 milyon araç var. Hurda indirimi mutlaka çıkarılmalı. Hafif ticari ve ticari araçlara özel teşvik verilmeli. 15 Haziran’da bitecek olan ÖTV ve KDV indirimi yıl sonuna kadar uzatılmalı” dedi.

Krizden önce alınmalıydı

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, sektörel teşvikten çok, üretimi ve istihdamı destekleyecek paketin açıklanmasını beklediklerini vurguladı. İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, yıllardır üzerinde durdukları teşviklerin sadece bölgesel değil, bölgesel ve sektörel verilmesi söyleminin yanıt bulmasına sevindiklerini dile getirerek, “Paketi merakla bekliyoruz. Ekonomik kriz ortamında değil de normal ekonomik yaşamda bu önlem alınsaydı amacına daha çok erişebilirdi. İşadamlarının bu teşviklerle faydalı işler yapacaklarına inanıyorum” diye konuştu.

Alışveriş çeki de verilsin

Hükümet, Denizli’yle Uşak’ı da tekstilde destekliyor. İhracat rakamlarında yüzde 30 düşüş yaşayan, istihdam kaybının yüzde 15-20 oranında olduğu teksil ve hazır giyim sektörü, teşviklerin durgun olan piyasayı canlandıracağı görüşünde. Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı ve Türkiye Moda Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Nedim Örün, “Hükümet, dar gelirlilere vaat ettiği 200 TL’lik alışveriş çeki projesini de hayata geçirirse iç piyasa oldukça hareketlenir. Teşvik paketi, üst seviyelere çıkan işsizliğin altı ay içinde azalmasına katkı sağlar” dedi.
Ege Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Ünlütürk de teşvik paketinin olumlu katkı koyacağını, haksız rekabeti azaltacağını öne sürerek, daha önce açıklanan Tekstil Strajik Eylem Planı’nın da içinin bu paketle doldurulmuş olduğunu söyledi.