Ege Polis bastı ama dünya güveniyor

Polis bastı ama dünya güveniyor

22.05.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Polisin yolsuzluk ve çete iddiasıyla basıp 7 bürokratını tutukladığı İzmir Büyükşehir Belediyesi dünyaca ünlü uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten yine yüksek not aldı

Polis bastı ama dünya güveniyor

Mayıs ayı başında polis baskınına uğrayan ve 34 bürokratı gözaltına alınıp yedisi tutuklanan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nen uluslararası kuruluşlar güvenlerini korudu. Önde gelen uluslararası kredi derecelendirme kuruluş Moody’s Investors Service, mali tablolarını incelediği beleiyenin kredi notunu güncelledi. Moody’s, İzmir’in ulusal uzun vadeli kredi notunu “A3.tr”, uzun vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notunu ise “Ba2” olarak belirledi. Böylece Büyükşehir, güçlü ve istikrarlı mali yapısını sürdürdüğünü gösterdi.

Şehir de güçlendi

Yapılan açıklamada, belediyenin kredi açısından güçlü yönleri olarak güçlü faaliyet performansı, tedbirli mali yönetim anlayışı ve kentin zengin ve büyük yerel ekonomiye sahip olması gösterildi. Raporda, İzmir bütçesinin geçen beş yıl içerisinde belirgin şekilde genişlediği de vurgulandı. Moody’s, belediyenin notunun kentin hareketli finansal konumunun yanı sıra, Belediye’nin güçlü faaliyet performansını da yansıttığı ifade etti. Raporda ayrıca, İzmir’in diğer belediyelere kıyasla daha olumlu finansman, daha düşük borç oranları olduğu belirtildi.
Moody’s’e göre belediyenin harcama dinamikleri üzerinde sağladığı kontrol, İzmir’in 2006-2009 yılları arasında elde ettiği faaliyet gelirlerinin ortalama yüzde 49’unu oluşturan faaliyet karını daha da artırdı.

Personel gideri makul

Personel ve faiz giderleri gibi sabit harcama kalemleri, 2006-2010 yılları arasında tutarlı bir şekilde faaliyet harcamalarının yüzde 20’sinin altında kaldı. Bu durum, tedbirli bir bütçe yönetimine ve aynı zamanda Belediye’ye bağlı kuruluşların temel kamu hizmetlerini sağlamadaki rolüne işaret ediyor. Bir yandan da Belediye bütçesine ilişkin doğrudan maliyetleri sınırlandırıyor.


Notların anlamı ne?

Kredi derecelendirme notları değerlendirmesine göre İzmir’in yer aldığı “A3.tr“, yüksek kredi kalitesi ve düşük kredi riski beklentisini göstermenin yanı sıra, ödeme yükümlülüklerini zamanında karşılama kapasitesinin güçlü olduğu anlamına geliyor. Kurum tarafından Türkiye’ye de verilen “Ba2” kategorisi ise asgari düzeyde spekülatif özelliklere sahip sayıldığını gösteriyor.

Yazarlar