Ege Sağlıkçılar: İmam kadar maaş almak istiyoruz

Sağlıkçılar: İmam kadar maaş almak istiyoruz

24.12.2010 - 02:07 | Son Güncellenme:

Sağlık emekçileri, maaşları iyileştirilen imamlar kadar ücret alamadıklarını öne sürdüler. Eylemciler hastaları müşteri gibi gören bir anlayışın hastaneleri kaderleriyle baş başa bıraktığını iddia ettiler

Sağlıkçılar: İmam kadar maaş almak istiyoruz

İz­mir’de per­for­mans öde­me­le­ri­ni­nin gi­de­rek azal­dı­ğı­nı ve sağ­lık emek­çi­le­ri için bı­ça­ğın ke­mi­ğe da­yan­dı­ğı­nı söy­le­yen Ge­nel Sağ­lık İş Sen­di­ka­sı üye­le­ri tep­ki­le­ri­ni bor­dro­la­rı­nı ya­ka­rak gös­ter­di.
Söy­le­nil­di­ği gi­bi bin­ler­ce li­ra­lık dö­ner ser­ma­ye pa­yı da­ğı­tıl­ma­dı­ğı­nı be­lir­ten Sen­di­ka Ge­nel Sek­re­te­ri Ze­ki­ye Ba­cak­sız, bor­dro­su­nu gös­ter­di, “E­be ola­rak eli­me ge­çen dö­ner ser­ma­ye 385 li­ra. İmam ka­dar ma­aş is­ti­yo­ru­z” de­di.

“Bıçak kemiğe dayandı”
Ko­nak’ta­ki Dr. Hay­ri Üs­tün­dağ Ka­dın Has­ta­lık­la­rı ve Do­ğum Has­ta­ne­si’nde ça­lı­şan bir grup sen­di­ka üye­si has­ta­ne önün­de top­lan­dı. Sen­di­ka Ge­nel Baş­ka­nı Dr. Gü­ney Top­rak, yap­tı­ğı açık­la­ma­da sağ­lık­ta dö­nü­şüm prog­ra­mı­nın, per­for­mans sis­te­mi­nin çök­tü­ğü­nü öne sür­dü.
Top­rak “Per­for­mans öde­me­le­ri gi­de­rek aza­lı­yor, sağ­lık emek­çi­le­ri için bı­çak ke­mi­ğe da­yan­mış­tır.”de­di. Ge­nel Sağ­lık İş Ge­nel Sek­re­te­ri Ze­ki­ye Ba­cak­sız ise “Mil­yar­lar­ca li­ra dö­ner ser­ma­ye pa­yı da­ğı­tıl­dı­ğı söy­le­ni­yor. Bu pa­ra­la­rı bel­ki sağ­lık yö­ne­ti­ci­le­ri alı­yor­dur. Be­nim eli­me ge­çen pa­ra or­ta­da. İmam ka­dar ma­aş al­mak is­ti­yo­ru­m” di­ye ko­nuş­tu.

Balıkçılar Ege denizinin yüzde 4’ünü kullanıyor

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin hazırladığı, Deniz Ticaret Odası tarafından basılan “Ege Denizi Balıkçılığı” adlı kitabın tanıtımı için düzenlenen panelde Ege balıkçılığının sorunları tartışıldı.
Ege Bölgesi Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Mehmet Aksoy Türkiye’deki toplam balığın yüzde 11.5’lik bölümünün Ege’de avlandığını belirterek, “Türkiye olarak Ege Denizi’nin yüzde 7’lik bölümünü kullanabiliyoruz. Bunun yüzde 3’lük bölümü yasak alanlar balıkçılara yüzde 4’lük bölüm kalıyor. Büyük balıkçı tekneleri balığı karaya çıkartacak uygun liman bulamıyor.”dedi.

Çaresiz kadınlara ‘bez bebek’ geliri
Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD), İzmir Valiliği ile işbirliğine giderek sığınma evlerindeki kadınlara meslek öğretmek için farklı bir projeyi hayata geçiriyor.
Kentte bulunan 5 kadın sığınma evine makine atölyeleri kurularak oyuncak bez bebek, bez çanta ve aksesuar üretilecek, satış geliri ise kadınlara kalacak.
Gördüğü şiddet ve ekonomik özgürlüğünün olmamasından kaynaklı sığınma evlerinde yaşamını sürdüren kadınlar için proje başlatıldı.
EGİKAD’ın öncülüğünü yaptığı projeye İzmir Valisi Cahit Kıraç da destek verdi. İmzalanan protokolle birlikte projenin startı verilirken, EGİKAD, kadın sığınma evlerine 20 makine ve üretimde kullanılacak kumaşları bağışlayacak.
Halk Eğitim Merkezi’nden eğitmenler ise kadın sığınma evindeki kadınlara biçki, dikiş ve nakış kursu verecek. Kursiyer kadınların ürettiği kumaştan oyuncaklar zincir mağazalarda satışa sunulacak.
Satıştan elde edilecek gelir, kadın sığınma evindeki kadınlara gelir olarak aktarılacak. Böylece 3’ü SHÇEK’e ait, 2’si İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait kentte bulunan 5 tane kadın sığınma evinde atölyeler kurularak kadınlar bilgi ve becerilerini değerlendirecek.

Türkiye’ye örnek
EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Işın Yılmaz, hedeflerinin sığınma evlerine toplam 20 makine bağışlamak olduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Makine bağışlamak işin bir boyutu. Bu kadınlarımızın ürettiği ürünlerin satışı da önemli. Belediyelerin bu sosyal sorumluluk projesine destek olmalarını istiyoruz”