Ege Susam’dan çiftçi borçları sorusu

Susam’dan çiftçi borçları sorusu

27.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

CHP İzmir Milletvekili ve MYK Üyesi Mehmet Ali Susam, Milliyet EGE’de yayımlanan haberin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e, bankalar tarafından el konulan tarlaları sordu.

Susam’dan çiftçi borçları sorusu

Susam, “Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerinin verdiği krediler yetersiz kaldığı için Egeli çiftçiler tarım yaptıkları toprakları ipotek göstererek özel bankalardan kredi kullanmıştır. Tarlalar haczedilmeye, çoğu, yabancı sermayeye ait olan bankaların eline geçmeye başlamıştır” dedi.
Susam, önergesinde şu sorulara yer verdi:
Kaç çiftçinin tarlası bankaların eline geçmiştir? Bu tarlaların toplam yüzölçümü ne kadardır? Çiftçinin, tarlasını geri alabilmesi amacıyla hangi çalışmalar yapılması düşünülmektedir? Çiftçinin diğer bankalara olan borçlarını Ziraat Bankası’nda toplaması amacıyla kredi verilmesi planlanmakta mıdır? Ziraat Bankası’ndan ve tarım kredi kooperatiflerinden verilen kredilerin miktarının artırılması düşünülmekte midir? Tarımda desteklemenin artırılması düşünülmekte midir? Kırsalda motorin, gübre, tohum, ilaç ve sulamada kullanılan elektrikte vergi indirimi yapılması düşünülmekte midir?