Ege Teknopark için silbaştan

Teknopark için silbaştan

06.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hükümet’in açıkladığı projeler arasında ‘İzmir’e teknopark kurulması’ hedefi yer alınca yabancı taliplilerle görüşmeler yeniden başlatılıdı. İlk olarak Fransa’ya gidiliyor

Teknopark için silbaştan

Türkiye’nin dünya standartlarında ilk teknoparkını yaratmak için yola çıkılan ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesinde kurulması planlanan teknopark için yeni başlangıç kararı alındı. Bugüne kadar sözkonusu teknopark daha çok Fransa’nın Nice kentindeki Sophia Antipolis şirketinin işleticisi olarak tanınan CICOM’la birlikte anılmıştı. Ancak uzun süren görüşmeler, Fransız şirketin yüksek beklentileri ve üniversitenin bazı itirazları nedeniyle süreç tıkanma noktasına geldi. Bu arada Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nde rektör değişimi yaşandı.Şimdiki rektör Prof. Mustafa Güden, çalışmaları yeniden başlatacaklarını, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir için açıkladığı 35 projenin arasında teknoparkın yer almasından da güç aldıklarını söyledi.
“Kriterlerimiz önemli”
Teknopark için bütçeden 250 milyon dolarlık bir kaynak ayrıldığına dikkat çeken Prof. Güden, CICOM dahil bu konuda alternatif olabilecek tüm kuruluşlarla görüşeceklerine dikkat çekti. En son üniversitenin kriterlerine yönelik CICOM’a tekrar dosya verildiğini belirten Güden, “ Kriterlerimizi yerine getirecek kuruluş CICOM da olabilir bir başka kuruluş da. Dikkat çekmek istediğimiz konu, bünyemizde zaten teknoparkın çekirdeği’ini oluşturduğumuzdur. Bu çekirdeği büyütecek alternatifleri değerlendireceğiz.” diye konuştu.


ALTERNATİFLER DEĞERLENDİRİLİYOR
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesindeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde 4 milyar dolarlık yatırımla kurulması planlanan teknokent için Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Temel Şen ise 218 hektar alanda 4 milyar dolar yatırımla kurulması planlanan teknokent için, tüm kurumların işbirliği ile bir an önce hayata geçilmesini istediklerini vurguladı. Şen, “EGİAD’ın ve Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün yönetimi değişti. İki kurumda yeni yönetimleriyle iyi niyetli bir şekilde masaya oturuldu.
Dünyada bu işi yapacak tek bir firma yok. Halihazırdaki teklif veren firmayla gidip görüşme kararı aldık. Amaç üzüm yemek” değerlendirmesini yaptı. Fransa seyahati Temmuz ayı içerisinde gerçekleştirecek.

Yazarlar