Ege Tekstilcilerin gözü Afrika pamuğunda

Tekstilcilerin gözü Afrika pamuğunda

06.10.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Tekstil ve konfeksiyon sektörü, yıllık 1.5 milyon tonu aşan pamuk talebini karşılamak amacıyla Afrika ülkeleriyle işbirliğine gidiyor. İlk adım atıldı...

Tekstilcilerin gözü Afrika pamuğunda

Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Ticaret Merkezi organizasyonuyla Uganda, Tanzanya ve Zambiya’dan pamuk üreticilerinden oluşan bir heyet Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret etti. Pamuk ticaretinin artırılması ele alındı, el sıkışıldı.
Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanvekili Jak Eskinazi, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün yerli üretimin yeterli olmamasından dolayı, ağırlık olarak ABD, Hindistan ve Pakistan gibi ülkelerden pamuk ithal ettiğini hatırlattı. Eskinazi, “Hindistan ve Pakistan, üretim durumlarına göre pamuk ihracatına kısıtlama koyabiliyor. Bu durumda Türkiye’nin yerli üretimi artırma ve ithalat alternatifi bulma dışında seçeneği kalmıyor. O nedenle, Türk tekstil sektörü olarak Afrika’yla işbirliğimizi artırmak istiyoruz” dedi. Jak Eskinazi, Türkiye’nin yıllık pamuk üretiminin 850 bin tondan 450 bin tona gerilediğine, en az 1 milyon ton olması gerektiğine de dikkat çekti.
Konuk heyet adına konuşan Uganda temsilcisi Richard Parwot da Türk yatırımcıları ülkesinde modern tarım yapmaya davet etti. Parwot, “Uganda’da her türlü ürünü yetiştirmeye müsait hiç el değmemiş 2 milyon hektarlık toprak var. Birçok ülkeden talepler geliyor. Verimli arazilerimizin değerlendirilmesi için Türkiye daha fazla geç kalmamalı. Türkiye’den pamuk konusunda uzanan el bizi mutlu etti. Türkiye’den beklentimiz, kaynakları beraber kullanarak birlikte kalkınmak için işbirliğini artırmak” diye konuştu.