Ege Tıp fakültelerinde transfer rüzgarı

Tıp fakültelerinde transfer rüzgarı

13.10.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir’de üç yeni tıp fakültesinin kurulması ve tam gün yasasının getirdiği rahatsızlık Ege ve Dokuz Eylül gibi köklü üniversite hastanelerini boşaltıyor

Tıp fakültelerinde transfer rüzgarı

İzmir’de Katip Çelebi ve Şifa Üniversitesi’nin bu yıl tıp fakültelerini açması, İzmir Üniversitesi’nin Medikal Park Hastanesi ile gelecek yıldan itibaren tıp fakültesi olarak hizmet vereceğini ilan etmesiyle kentteki üniversite hastanesi sayısı 5’e yükseldi. Kanun Hükmündeki Kararname nedeniyle Ege ve Dokuz Eylül’de yol ayrımına gelen öğretim üyeleri için yeni tıp fakülteleri “yeni heyecan” oldu, transfer patlaması yaşandı.
Yıllarını Ege ve Dokuz Eylül tıp fakültelerinde geçiren, emekliliği gelmiş pekçok hoca, yaşanan olumsuzluklar karşısında radikal kararlar almak zorunda kaldı. Ünlü profesörler “Tebdil-i mekanda ferahlık vardır” diyerek yeni kurulan tıp fakültelerine geçmeye başladı.

Yeni iş kapısı oldu
Yeni üniversite hastanelerinin açılması, özellikle bir süre önce çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile, muayenehanelerinde çalışmalarını sürdürmeleri halinde üniversite hastanelerinde eğitim ve araştırma dışında herhangi bir faaliyette bulunmaları, hasta bakıp ameliyat etmeleri yasaklanan öğretim üyelerine yeni iş kapısı oldu.
Transferlerin belirten bazı öğretim üyeleri, “Üniversite hastanelerinde öğretim üyeleri çok tedirgin. Üniversitelerde sırf muayenehaneleri olduğu için hastaya el sürememek öğretim üyelerinin içini acıtıyor. Tamgüne kimse karşı değil. Ancak serbest çalışma haklarına da sahip çıkmak istiyorlar. Kimileri muayenehaneleri kapatıp, tamgüne döndü. Emekliliği gelen ya da ücretsiz izin alan bazı öğretim üyeleri “Yeni iş, yeni heyecan” diyerek başka tıp fakültelerine transfer oldu. Şu anda hocalar endişeli bir bekleyiş içinde” diye konuştu.


Hangi hoca nereye gitti?

Katip Çelebi kadrosunu Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden oluşturuyor. Ege Üniversitesi’nden Prof. Sertaç İşlekel (Beyin Cerrahisi), Prof. Tansu Erakgün (Göz Hastalıkları) ile Doç. Serdar Akyıldız İzmir Üniversitesi’ne geçti. DEÜ’de başhekimi Prof. Eyüp Hazan İzmir Tıp’ta, Opr. Dr. Mehmet Güzeloğlu ve Opr. Dr. Gökhan Albayrak ile Kalp Damar Cerrahisi‘ni kuracak. İzmir Tıp’ın ekibiyle tranfer ettiği bir başka isim ise DEÜ Tıp’tan ünlü ortopedi uzmanı Prof. Ahmet Ekin.
Şifa Tıp’ın transferleri ise EÜ’den. Tam gün yasası çıkınca emekli olup Şifa’ya geçen isim, EÜ Organ Nakli Merkezi kurucusu Prof. Hasan Kaplan.



Hocalar mutsuz hastalar umutsuz


İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Erdener Özer, üniversitehastanelerindeki öğretim üyelerinin mutsuz ve umutsuz, hastaların ise mağdur olduğunu söyledi. Özer, özel hastanelerde çalışmak isteyip belge almak için 33 hekimin başvurduğunu belirtti.

Ücretsiz izin veya emeklilik istiyorlar

DEÜ Tıp’tan Prof. Namık Demir (Kadın Doğum) ile Prof. Ömer Harmancıoğlu emekli olup Kent Hastanesi’ne geçti. E.Ü’nün en büyük kayıplarından biri ise Beyin Cerrahisi’nden emekliye ayrılan Prof. Mehmet Zileli oldu. KHK’den sonra yaşanan bir başka gelişme ise bazı hocaların ‘ücretsiz izne’ ayrılmaları.