Ege Tozlaştırma tesisi istedi

Tozlaştırma tesisi istedi

23.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tire Süt Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi makamında ziyaret etti; sorun, görüş ve önerilerini dile getirdi.

Tozlaştırma tesisi istedi

Üreticiyi ezdirmeyecekleri konusunda kararlığını vurgulayan Bakan Pakdemirli ise, “Her şeyi not aldık. Başarılı kooperatiflerden yola çıkıp iyi örnekleri çoğaltacağız” dedi. Görüşmede şu konular öne çıktı:

Haberin Devamı

Yem bitkisi üretimi

“Soğuk süt taban fiyatı, 1 kilo kesif yem fiyatı x 1,3 Süt Destekleme Primi olacak şekilde formüle edilip, rakamlar her üç ayda bir güncellenerek aradaki fark süt veya yem primi olarak üreticiye ödenmeli. Et ve Süt Kurumu (ESK) kanalıyla uygulanan Tozlaştırma Müdahalesi sürekli olmalı, Tarım Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifi veya ilgili örgütler kanalıyla Konya ve İzmir’de süt tozlaştırma tesisi kurup, üreticinin satamadığı süt alınarak piyasa regüle edilmeli. Sığırların erken kesimini önlemek için karkas ağırlığı 300-400 arasına 1 birim, 400 kilo üzeri olanlara 2 birim teşvik edici destek uygulanmalı”

Mahmut Eskiyörük ayrıca meraların ıslah edilerek yem bitkisi üretimine yönelik tarımsal örgütlere tahsis edilmesi, aşırıya kaçan ithalat politikasından vezgeçilmesi ve kooperatifleşmenin güçlendirilmesine yönelik de çözüm önerilerini de Bakan Bekir Pakdemirli’ye sundu.