Ege Transferlerin en hızlısı Altay

Transferlerin en hızlısı Altay

08.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Yeni sezon hazırlıklarına hız kesmeden devam eden İzmir ve Ege takımlarından Altay’ı örnek gösteren duayenler, “Gerçekleşen 8 transferle birlikte 1. Lig’e uygun kadro derinliği oluşturuluyor. Siyah beyazlılar bu yıl futbolseverlere yeni bir takım izletecek” dedi.

Transferlerin en hızlısı Altay

Yeni sezon hazırlıkları için kamp dönemine giren İzmir ve Ege takımları yaptıkları sıkı antrenmanla başarıyı kovalıyor. Milliyet Ege Spor Yazarları Bülent Buda ile Fatih Tanfer, Spor Müdürümüz Mehmet Demirtaş’a, kulüplerin kamp sürecini, transfer politikalarını ve Türk futbolundaki eksik noktaları aktardı. Usta kalemler, Erzurum’daki ilk etap kampına başlayan Göztepe’nin son durumunu değerlendirdi, “Sarı kırmızılılar finansal açıdan birçok kulüpten daha rahat. Yeni Teknik Direktörleri Bayram Bektaş’ın da söylediği gibi kadrodaki eksik yerlere takviyeler gelmesi durumunda bu sezon da başarıyı yakalayacaktır” dedi. Türkiye’yi Avrupa’da ilk kez temsil edecek Akhisar için de, “Transfer için aceleci değiller ancak kadro derinliği de yeterli değil bir an önce harekete geçmeliler” diyen usta kalemler, Altay’ın takviye sürecindeki 8 futbolcuyla anlaşmasına hayran olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

- Dünya Kupası’nda artık son 8 takım belli oldu. Kupayı değerlendirir misiniz?

Bülent Buda: İlk iki grup maçlarından çıkan sonuçlara göre daha önce yaptığımız tahminlerde çuvalladığımız açık. Söz gelimi favori gösterilen Almanya-Portekiz-İspanya evlerine döndüler. Belçika, Japonya maçı dramatikti. Ancak burada takım olma olgusunun Belçika’da bir kez daha kanıtlandığına da tanıklık ettik. Son sekizde Brezilya-Belçika eşleşmesi şanssızlıktı. Bu iki takımında finallere taşınması lazımdı fakat maalesef Brezilya kupaya veda etti. Belçika yolculuğunu sürdürüyor. Ve büyük bir olasılıkla şampiyonluğun adayı. Muslera’nın talihsiz günü. Hatalı yediği ikinci goldeki yüz ifadesi içimi parçaladı. Cavali’nin yokluğu derinden hissedildi. Sourez yanlız kaldı. Fransa’da Griezmann önderliğinde oyunu biçimlendirdi ve ilk dörde kaldı.

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Dünya Kupası, güzel oyun futbolun seyredildiği ve en üst düzeyde her geçen gün artan heyecanı ve temposuyla hepimizi televizyon başından ayırmıyor. Belçika, Brezilya gibi bir futbol devini müthiş bir mücadele sonrası 2-1 yenerek 4 takım arasına kaldı. Dünya Kupası’na damgasını vurdu. (16 Haziran tarihli ‘Yaz Sohbeti’ köşemizde Belçika’nın bu turnuvaya damgasını vuracağını gerekçelerini tek tek açıklayarak belirtmiştim) Bu maçlar sonrası 4 takımında Avrupa’lı olması acaba bir tesadüf mü, yoksa futbolun doğrularının yerine getirilmesi sonucunda alınan kazanımlarmıdır.

Bu Dünya kupasında teknik açıdan göze çarpan özellikleri sıralayabilirim;

- Total futbol, yani toplu hücum ve defans anlayışı öne geçti.

- Herkes Barcelona’nın oynadığı Tiki-Taka’yı oynamaya çalışıyor (pas oyununu). Geriden uzun toplar yerine kısa toplarla hücuma çıkıyor.

- Üst düzey yetenekli oyuncularını takım ruhuyla birleştirenler de başarılı oluyor. Büyük takımlar sonuç almak kadar oyuncu zenginliği, oyundaki hız ve devamlı tempo futboluyla oyunu imrenilecek hale getirdi.

- Türk futbolunun sizce eksiklikleri var mıdır? Eğer varsa daha iyi olması için neler yapılabilir?

Bülent Buda: Olmaz olur mu? Özellikle Süper Lig’de yabancı futbolculara bağımlı bir lig oluşturuldu. Bütün takımlar finansal dar boğazda. Altyapı yatırımları yok denecek kadar az. Bu koşullarda kendinizden uluslararası çapta futbolcu üretemiyorsanız, başarılı olmanız olanaksız. Türk futbolu tüm kulüpler bazında büyük bir dönüşüme girişme çalışmalarını gecikmeden başlatmalıdır. Yani sonuç olarak devrim niteliğinde girişimler başlatılmalıdır.

Haberin Devamı

Transferlerin en hızlısı Altay

Liglerin tatile girmesiyle futbol heyecanı yerini transfer gündemine bıraktı. Yeni dönemde kulüplerimizin hedefleri ne olacak? Nasıl bir strateji izleyecekler? Yönetimlerin transfer politikaları, teknik adamların hedefleri...Taraftarlar, takımlarından ne bekliyor? Her hafta Milliyet EGE Spor’da... YAZ SOHBETLERİ’NDE Bu hafta, yazarlarımız Fatih Tanfer İLe Bülent Buda, Spor Müdürümüz Mehmet Demirtaş’a hem Dünya Kupası’nı hem de İzmir ve ege takımlarının son durumunu değerlendirdi...

Fatih Tanfer: Elbette eksiklikler var. Futbol adamlarının her biri çeşitli ifadelerle dile getiriyor. Bana göre

Haberin Devamı

- Altyapılara gerekli önemin verilmemesi.

- Gerçekçi bir biçimde futbola doğru yatırım yapılmaması.

- Uzun vadeli planlamaların yapılmaması.

- Transfer ayı gelince hazır futbolcuları alıp, takımı başarıya götürürüm anlayışı. (Yapılan borçlanmalar kulübün olduğu için sıkıntıya gerek yok.)

Ayrıca futbolcularımıza gelince

- Yeterince çalışmıyor. Antrenman öncesi ve sonrası asla özel bir çalışma yaparak kendini geliştirme yönünde bir çabası olmuyor.

Mental destek almıyor, beslenmesine dikkat etmiyor. Bu sıralama herkesin bildiği gerçekler. Güven duygusu çok önemlidir. Ancak futbolcularımızda bunu hak etmelidir. En büyük eksikliğimizde eğitimdir. Bunu asla göz ardı etmemeliyiz.

- İzmir ve Ege takımlarımızın son durumları hakkında neler düşünüyorsunuz?

Bülent Buda: İlk kez bu sezon şampiyonluk söylemi dile getirildi. Seyit Mehmet Özkan istiyorum diyor. Peki ligin gücüne baktığımızda şu an mevcut kadro şampiyonluğa oynayabilir mi? Bence takımda eksik olarak gözlenen bölgelerin transferlerle giderilmesi ön koşul. Söz gelimi golcü eksiği, orta alan. Transfer şart. Transferin en hızlısı Altay. Böylesine kısa süreçte 8 futbolcu bravo vallahi. Bu yıl görünen o ki yeni bir takım izleyeceğiz. Öyle olunca da ne yaparların yanıtını da gerçekçi olalım oynamaya başlasınlar da izleyelim o zaman derinliğine tartışalım derim. Denizlispor yönetimi yeni sezon öncesi işi sıkı tutuyor. Özellikle Aissati, Mehmet Akyüz, Burak Çalık, Ziya Alkurt, Alperen, diğerlerini takımda tutmak ligin ağır yükünü taşımak için gerekliydi bunu başardılar. Kısaca Denizli önümüzdeki sezon iddialı ve yarışmacı bir takım olacaktır.

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Önce Altınordu ile başlayacak olursak, duymak istediklerinizi değil, doğruları konuşalım. Her şey hayal kurmakla başlar. Sonrasını yerine getirmek için büyük bir çaba sarfedersiniz. Başkan Seyit Mehmet Özkan, Süper Lig istediğine göre her şeyi düşünüp, taşınmıştır ve gerekenleri de yapacaktır. Elbette bu hedefe ulaşmak istiyorsanız en az üç noktaya da gerekli transferlerin yapılması şarttır. Altay’a gelince 8 oyuncu transfer ederek Süper Lig adına umuda yolculuğu başlattı. Gücünü artırdı. Altay bu yıl güzel bir hikaye yazmak adına çok doğru işler yapıyor. Heyecanla bekliyoruz. Denizlispor Osman Özköylü ile anlaşarak heyecanlı, bir teknik adamla sezona başlıyor. Ancak bu hafta vermiş olduğu demeçte 16 oyuncum var, bunun 10 tanesi hazır durumda ifadesini kullanmış. Demek ki yeni transferlere ihtiyaç var. Hayatta olduğu gibi futbolda da hakikat anlatılmaz yaşanarak anlaşılır. Geçen sene güçlü yönetimin gösterdiği müthiş performansın bu yılda devam edeceğine inanıyorum.

Transferlerin en hızlısı Altay
- Göztepe’de kamp süreci başladı. Yapılan transfer politikasını ve sarı kırmızılıların son durumunu değerlendirir misiniz?

Bülent Buda: Son değerlendirmemizde Göztepe acele etmiyor, ölçülü, dengeli, sabırlı davranıyor demiştim. Göztepe, Türkiye liglerinde finansal açıdan en rahat konumda olan takımlarımızın başında geliyor. Acele davranarak, yanlış iş yapma lüksünü yaşamak istemiyor. Geçenlerde Bayram Bektaş’ın bir konuşmasında da bu tür dengeli bekleyişin olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bektaş, eksik bölgeleri de kendisi söylemiş. Bir golcü muhakkak. Kanat oyuncusu özellikle savunmada stopere bir takviye. Biraz önce dile getirdiğimiz gibi yabancının bu denli egemen olduğu ligde tutunabilmek için güçlü, bir kadroya gereksinim var.

Fatih Tanfer: Göztepe’den giden oyuncu sayısı belli. Tekrara gerek yok. Geçen haftada ifade etmiştim. Futbolcu ücretleri çok üst düzeyde maliyetlerle oluşuyor. Haklı olarak piyasanın biraz daha oturmasını bekliyorlar ve doğru da buluyorum. Geçen hafta bir stoper, etkili bir santrfor ve kanatta hızlı bir oyuncunun gerekliliğini belirtmiştim. Bayram Bektaş da, Erzurum’da verdiği demeçte aynı ifadeleri kullanmış. Ben buna ilave olarak da orta alanda pres anlayışı yüksek iki yönlü oyuncuya ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Göztepe hazırlık dönemini iyi bir biçimde geçirirken yönetim de gerekenleri yapacaktır. Ancak 2018-2019 sezonunun başlamasına da yaklaşık 35 gün kaldığı unutulmamalıdır.

- UEFA Kupası’nda Türkiye’yi temsil edecek olan Teleset Mobilya Akhisarspor’un transfer politikasını değerlendirir misiniz?

Fatih Tanfer: Akhisarspor’da Muğdat, Soner, Olcan, Serginho, Henrique, Hora, Bokila ile toplamda 7 oyuncusuyla yollarını ayırdı. Yeni sezonda 3 kulvarda yarışacağı için güçlü bir kadroya ihtiyacı var. Şiddetle savunduğum mali disiplin, borçsuz kulüp anlayışının arkasındayım. Göztepe’yle ilgili ifade ettiğim gibi liglerin başlamasına da 35 gün kaldı. Artık biraz acele etmekte yarar var.

Bülent Buda: 3 kulvarda yarışma içinde olacak Akhisarspor’da mevcut kadro yeterli mi? Hayır değil. Gidenler var. Gidenlerin yerine benzer kalitede futbolcu transferi yapılmış değil. Ligimizde finansal yönden sağlam ayakları yere basan bir takımımız da elbetteki Akhisarspor. Aceleci değiller. Takımın eksik yanlarını giderecek futbolcu arayışlarını aceleci davnanıp bir yanlış yapmadan giderme politikası izliyorlar. Bu açıkça gözleniyor. Bunu da yapabilecek birikim ve deneyimleri var.

Yazarlar