Ege ‘Tren kaçmasın’

‘Tren kaçmasın’

19.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği, yenilenebilir enerji kooparetiflerinin kurulabilmesi amacıyla harekete geçti

‘Tren kaçmasın’

Kent ve çevresinde yenilenebilir enerji kooperatiflerinin kurulabilmesi için öncülük eden İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Yenilenebilir Enerji Komisyonu, bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Turna Turna, kooperatiflerin arazide 1 MW’ye, çatı uygulamalarında ise 5 MW’ye kadar lisanssız elektrik üretim izni alabildiğini belirtti. Modelin gerçek veya tüzel kişilerin ihtiyacı olan enerjiyi üretebilmesi amacıyla oluşturulduğunu belirten Turna, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Kooperatif kurmak için en az yedi gerçek ya da tüzel kişinin bir araya gelmesi gerekiyor. İzin verilecek kapasite, ortakların elektrik faturalarında yer alan bağlantı gücü toplamı kadar oluyor ve izin kolayca alınıyor. Arazi tipi GES’lerde kooperatif ortakları ihtiyaçları kadar elektriği kullanıyor, fazlasının kilovatını da 13.3 dolardan satıyor. Devletimiz, üretilen fazla enerjiyi 10 yıla kadar alım garantisi veriyor.”

‘Güneşten payımızı alalım’

İZSİAD Enerji Komisyonu Başkanı Özkan Mucuk da yaşanan suiistimaller nedeniyle lisanslı üretim izinlerinin dondurulduğu bilgisini verdi, “İzmir, ne yazık ki bu treni kaçırdı. Şimdi, sermayenin tabana yayılmasını sağlamayı hedefleyen ‘enerji kooperatifçiliği treni’ var. Bunu da kaçırmayalım. Sonsuz enerji kaynağı güneşten payımızı alalım” diye konuştu.