Ege Turizm incisinde “güneşlik” krizi

Turizm incisinde “güneşlik” krizi

26.03.2009 - 00:35 | Son Güncellenme:

Hazine, Çeşme’deki balıkçı lokantaları ve turistik tesislere ait pergolelerin kaçak olduğu gerekçesiyle yargıya başvurdu, yıkılmalarını istedi. Mekan sahipleri ise tepki gösterdi

Turizm incisinde “güneşlik” krizi

Hazine, Çeşme’de balık restoranlarıyla ünlü Dalyanköy’dekiler başta olmak üzere deniz kenarında hizmet veren turistik tesislere ait yaklaşık 300 pergoleyi (güneşlik) yargıya taşıdı. Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi’nde, kaçak oldukları gerekçesiyle yıkılması için dava açtı.
İlk tebligatlar, Sülo’nun Yeri, Balıkçı Hasan ve Levent’in Yeri’ne geldi. Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlere restoran ve turistik tesislerce pergole yapıldığı, masa ve sandalye konulmak suretiyle işgal ve müdahalede bulunulduğu belirtildi. Ayrıca, bu durumun yasalara aykırı olduğu da vurgulanarak, “Deniz, göl, akarsu kıyılarıyla bu kıyıları çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararının gözetileceği anayasada hüküm altına alınmıştır” denildi.

Tesis sahipleri isyan etti

Tebligatları alınca şaşkına dönen restoran sahipleri, isyan etti. Levent’in Yeri adlı mekanın sahibi Levent Atasoy, turistlerin vazgeçilmez mekanlarının başında gelen balık restoranlarının, yıllardır ecrimisil (işgaliye) ödeyerek kıyı şeridini kullandıklarını söyledi. Yıkım kararının kabul edilemez olduğunu belirten Atasoy, “Kıyının halka kapatılması diye bir şey söz konusu değil. Duyduğumuza göre 300’ün üzerinde mekana tebligat yoldaymış. Tüm işyeri sahipleri bir araya gelerek ortak hareket edeceğiz” dedi.
Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da pergolelerin yıkılmasının turizme vurulacak darbe olacağını kaydetti. Tütüncüoğlu, geçen yaz Çeşme’de ecrimisillerin yüzde binlere varan oranlarda artırıldığını hatırlatarak, şöyle konuştu: “Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel ve birçok İzmir milletvekili, kararın gözden geçirileceği sözünü vermişti. Bu sözler tutulmadığı gibi, yeniden değerlendirme için Çeşme’ye gelen müfettişler, bu kez de pergolelerle masaları rapor etti. Yani, yağmurdan kaçarken doluya tutulduk. Başka bir deyişle Midyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olma durumuyla karşı karşıyayız. Hükümet, turizmi öldürmek için ne lazımsa yapıyor.”