Ege Turizmi böyle mi geliştireceğiz?

Turizmi böyle mi geliştireceğiz?

26.04.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Yukarıdaki sözler Özdereli taksicilere ait. 23 Nisan 2010 Cuma günkü köşemizde Menderes İlçesi’ne bağlı Özdere’deki 16 taksicinin yaşadığı olumsuzlukları, “Kuşadası’na girişimiz yasak! Neden?” başlığıyla dile getirmiştik.

Turizmi böyle mi geliştireceğiz

Yazımızda taksicilerin Kuşadası trafik polisleri tarafından sürekli olarak sözlü yaptırımlara maruz kaldıklarını ve para cezasına çarptırıldıklarını aktarmıştık.
Bugün de Özdereli taksicilerin söylediklerine yer vereceğim.
Asri Sinan, Ahmet Kaya, Ali Bacaksız ve Mehmet Ağır, Kuşadası’nda yaşanan gerginliğin Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün 2009 yılı içinde uygulamaya koyduğu yönetmelikten sonra başladığını ve yanlış yorumlandığını belirterek şunları dile getirdi...
Taksici Asri Sinan, “Taksiciler arasındaki gerginlikler aslında 10 Temmuz 2004’te yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediyeler Kanunu’ndan sonra daha çok yaşanmaya başladı. Mesela; Menderes ilçemiz ‘Büyükşehir’ sınırlarına girmesine rağmen ‘T’ plakası alamadık, bu bir... İkincisi ise, 2009’daki bir yönetmelikle taksilere il sınırları dışına çıkmaları halinde yeni bir uygulama getirildi. Bu sorunlar da bu nedenle yaşanmaya başladı” dedi.

Baskı mı var?
Taksici Ahmet Kaya da şunları söyledi: “Özdere’den aldığımız bir yolcuyu Kuşadası bir yana, müşteri isterse Kapadokya’ya, hatta Malatya Nemrut Ören Yeri’ne bile götürebiliriz. Biz ticari taksiyiz, İstanbul Topkapı’ya bile gidebiliriz. Ki taşıdığımız kişiler yabancı turist. Tabii dolu gittiğimiz yerden, aynı müşteri dönmek istemediği takdirde boş dönmek koşuluyla. Yani, 2009’daki genelge bir ilin taksicisinin diğer bir ilde taksicilik yapamayacağını belirtiyor. Örneğin, ‘35 plakalı bir taksi, diğer il sınırına giremez’ diye birşey yok.”
Sözü Ali Bacaksız aldı ve “Kemal Bey, iki ülke arasında bile böyle bir uygulama yok. Sanki Özdere Türkiye’de, Kuşadası Yunanistan veya Romanya’da. Yok böyle birşey. İnsanın aklına; ‘Kuşadası’ndaki trafik polislerinin, Kuşadası-Seferihisar arasında sefer yapan dolmuşcuların baskısı altında kalıyor da, bize onun için baskı yapıyorlar, diye birşey geliyor. Olacağını zannetmiyoruz. Biz Ada’ya yabancı turist taşıyoruz. Çoğunlukla, çarşamba günleri ‘sosyete pazarı’na getiriyor, bırakıp dönüyoruz” dedi.
Mehmet Ağır ise, “Hocam, şayet turist ‘bekle’ derse, bir kahvede oturup bekliyoruz. Polis de biz kahvede otururken geliyor, önce bize ‘Sizin burada ne işiniz var?’ diyor ve 47/1-d maddesinden ceza yazıyor. Bu cezayı yazarken, ‘Eğer müşteri içinde yakalasaydık size 2 bin 14 TL ceza yazardık’ diyerek bizi korkutuyor” diyerek konuyu İzmir ve Aydın valilerine aktarmamızı istedi.

Bu rezillik artık bitmeli
2010 turizm mevsimi açıldı. İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, İzmir turizmiyle ilgili yaptığı konuşmalarda, “Ülkemize geçen yıl 30 milyon turist geldi. Bunun
1 milyonu İzmir’i ziyaret etti. Bu yıl hedefimiz bu rakamı geçmek” diyerek bir hedef belirliyor. Sn. Valim, bu rakamı bu uygulamalarla mı geçeceğiz? İzmirli taksicinin aldığı turisti Kuşadası’na götürürken, Aydın ili sınırında Kuşadalı taksiciye devrederek mi? Tabi konuyu Aydın Valisi Hüseyin Çoş’un da dikkatine sunuyorum.


İZSU’nun kanalı uyutmuyor
Bornova Profesörler Sitesi’ndeki TANSAŞ’ın bulunduğu binanın apartman yöneticisi olduğunu belirten İnşaat Mühendisi Kadriye Can İZSU’dan dertli mi dertli. Okurumuz şikayetini şöyle dile getiriyor: “İZSU, Evka-3 çıkışındaki eski 124 Sokak, yeni Taha Carım Caddesi’ne yağmur suyu kanalı yaptı. Kanal yolun ortasına yapıldı. Üstüne de 1 metre genişliğinde kaynaklı sistemle ızgara konuldu. Trafik yoğunluğu yaşanan yolumuzdan her araç geçişinde ızgaralar aşırı derecede gürültü kirliliği yapıyor. Bunun için Evka-3 muhtarıyla defalarca görüştük. Yaklaşık 2 ay önce de İZSU’ya gidip Yatırım Daire Başkanı Sn.Gülay hanıma konuyu hem sözlü, hem de dilekçe vererek aktardım. Çözüm olarak da Karşıyaka ve Çınarlı Meslek Lisesi civarına yeni yapılan vidalı sistem kanalları önerdim. Ancak, üç ay geçti ve hiçbir şey yapılmadı. Çözümü olmasına rağmen bu gürültü kirliliğini yaşamak zorunda mıyız ve daha ne kadar çekeceğiz?”


Dolmuşçular kural tanımıyor
-Karşıyaka Şemikler’de oturan Pelin Acar semtlerine ait dolmuş sürücülerinden şikayetçi. Karşıyaka’da sefer yapan dolmuş şoförlerinin çoğunun kural ve kanun tanımadığını belirten okurumuz, olumsuzlukları bakın nasıl ifade ediyor: “Semtimizdeki dolmuşlar yüzünden taşınmayı düşünür hale geldim. Çünkü, dolmuş şoförleri canları istediği güzergahı kullanıyorlar. Bunların belli bir güzergahı yok mu? Özellikle Şemikler-Karşıyaka dolmuşları Anadolu Caddesi’nde trafik sıkışık olduğunda ara sokaklara giriyorlar. Daracık sokaklardaki trafiği de keşmekeş hale getiriyorlar. Ne can güvenliği, ne huzur kaldı bunlar yüzünden. Çocuklarımızı sokağa salamaz olduk. Dur diyecek yok mu? Ne yapmak, nereye başvurmak gerekiyor?”


Gürültü kirliliği canımızdan bezdirdi
-Oytun Cengiz, Alsancak Yüzbaşı Şerafettin Bey Caddesi’nde oturuyor ve şikayetini şöyle dile getiriyor: “Gürültü kirliliği canımıza yetti artık. Kıbrıs Şehitleri Caddesi 76/A’daki ‘Yer Gök Fıstık’ adlı işyeri sahipleri akşam saat 21.00’dan gece saat 02.30’a kadar aşırı yüksek ses ile müzik yapıyorlar. Yüksek ses ile ilgili şikayetlerimi Zabıta Amirliği’nin 458 12 63, 441 0 520, Polis 155, Belediye Şikayet Hattı 293 11 21, Belediye Alsancak Şube 464 74 30 ve Desibel Ölçüm Birimi 445 32 91 numaralı telefonlara ilettim. Son çare Konak Belediye Başkanı Sn. Dr. Hakan Tartan’a bildirdik. Onun bu sorunumuza çözüm getirmesini istiyoruz.”


Zabıtaya saldırıları kınıyoruz...
-Tarihi Kemeraltı Çarşısı’ndaki esnafa sahip çıkarak ‘seyyar satıcılara’ karşı çalışma yürüten Konak Belediyesi zabıta memurlarına geçen hafta demir çubuklarla saldırıda bulunuldu. Olayın yaşandığı günün akşam saatlerinden itibaren Kemeraltı Çarşısı esnafı ve Milliyet EGE okuru olduklarını belirten okurlarımız aradılar ve şunları söylediler: “Kemal Hocam, Konak Belediye Başkanı Dr.Hakan Tartan’a çarşımız esnafına destek olduğu için teşekkür ediyor, yaşanan bu üzücü olay nedeniyle üzüntülerimizi iletiyoruz. Konak Belediyesi zabıta memurları Musa Öztürk, Kazım Karaçolak ve Arif Yıldırım’a da geçmiş olsun diyoruz.”