Ege Türkiye tek yürek

Türkiye tek yürek

02.08.2021 - 01:48 | Son Güncellenme:

Başta Manavgat Bodrum ve Marmaris olmak üzere ülkenin çeşitli yerlerinde çıkan orman yangınlarının söndürülmesi ve yaraların sarılması için belediyeler seferberlik ilan etti

Türkiye tek yürek

Yangın felaketiyle sarsılan Türkiye için Ege’deki belediyeler seferber oldu. Marmaris, Manavgat, Bodrum ve Adana’ya destek yağdı. İtfaiye ekipleri bölgelere gönderildi, yardım malzemeleri yola çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Adana’nın Kozan ve Aladağ ilçelerinde çıkan yangından zarar gören yurttaşlar için yardım malzemeleri gönderdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Ormanlarımızla beraber ciğerlerimiz de yanıyor. Yaralarımızı birlikte saracağız” dedi.

Haberin Devamı

Büyükşehir görevde

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Manavgat ve Marmaris’teki yangında söndürme çalışmalarına devam ediyor. Manavgat yangın bölgesinde 2 arazöz, 1 ilk müdahale arama-kurtarma aracı ile Park ve Bahçeler Dairesi’nden 20 tonluk 1 su tankeri ve 10 personel yangınla mücadele ederken Marmaris’te ise 1 ilk müdahale aracı, 1 arazöz, 1 su ikmal aracı ve 7 personel bölgeye intikal etti. Başkan Osman Zolan, “Duamız, en az zararla en kısa zamanda yangınların kontrol altına alınması” diye konuştu.

Aydın Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, Marmaris’te süren orman yangınına müdahale etmek için görev alıyor. Dayanışma ile bu sürecin aşılacağını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Ekiplerimizin ayağına taş değmesin” dedi.

Haberin Devamı

‘Zorunlu olmadıkça trafiğe çıkmayın...’

Bodrum’da Güvercinlik Kuyucak bölgesinin ardından İçmeler’de yerleşim yerlerine yakın bir alanda daha orman yangını çıktı. İçmeler Tersanesi’ne kadar ilerledi. Mumcular Beyciler Köyü’nden de yangın haberi geldi. İlk olarak İçmeler’de incelemelerde bulunan Başkan Ahmet Aras, ardından Mumcular Beyciler Mahallesi’ne intikal etti. İtfaiye ekiplerinin trafiğe takılmaması ve hızlı bir şekilde yangına acil mücadele etmesi için vatandaşlardan zorunlu olmadıkça araçlarıyla yola çıkmamasını istedi.

Marmaris’e geçmiş olsun ziyareti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, perşembe gününden beri yangın felaketiyle karşı karşıya kalan Marmaris’i ziyaret etti. İlk olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi Koordinasyon Merkezi’ne gelen Kılıçdaroğlu’nu Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün karşıladı. Ardından belediyenin kurduğu lojistik merkezini ziyaret eden Kılıçdaroğlu, yangın müdahale ekipleri için belediye çalışanlarınca yapılan hazırlığa destek verdi. Kılıçdaroğlu, “Hepimizin ciğeri yanıyor. Başkanlarımız dayanışma içinde sorunu aşmak için ellerinden gelen bütün çabayı gösteriyor. Bu konuda, CHP’nin Genel Başkanı olarak benim bir talimat vermem söz konusu değil. Çünkü bizim belediye başkanlarımız, liyakatlidir, bilgilidir, birikimlidir” dedi. Yangının birçok noktaya sıçradığını belirten Başkan Oktay da, “8 bin hektar yandı. Çam balı zarar gördü. Ekiplerimiz canla başla çalışıyor” diye konuştu. Başkan Gürün ise, Marmaris’te sadece 5 helikopter gördüklerini, uçağın yangına müdahalesini tespit edemediklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Türkiye tek yürek

ÇAK bölgeye gitti

Çiğli Belediyesi Arama ve Kurtarma Ekibi (ÇAK), Manavgat’ta orman yangını bölgesinde yapılan çalışmalara destek olmak için Antalya’ya gitti. Ekipte bir tam teçhizatlı arama kurtarma aracı ve 5 deneyimli personel yer aldı. Bir arazöz de söndürme çalışmalarında kullanılmak üzere AFAD’ın talebiyle Marmaris’e gönderildi. Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Geleceğimiz için dayanışma günü” dedi.

İki ilçeden destek

Karşıyaka Belediyesi, yangın felaketiyle sarsılan Antalya’nın Manavgat ilçesine 450 koli kuru erzak desteğinde bulundu. Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Gün birlik olma günüdür. Yaralarımızı dayanışmayla saracağız” vurgusunu yaptı. Balçova Belediyesi ise, Marmaris’e bir su tankeri gönderdi. Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay’ı arayan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti. Geçen yıl Balçova’da da bir orman yangını yaşadıklarını belirten Çalkaya, “Belediye olarak yanan ağaçlara ve ormanı yuva yapmış canlılara bir damla su olmak bizim için görevlerin en kutsalı” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Muğla’ya uzman ekip gönderildi

Bornova Belediyesi, Muğla’daki yangın bölgesine Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesindeki aracı, ekipman ve uzman personellerini gönderdi. Ülkede çıkan yangınların söndürülmesi için ellerindeki imkanlarla seferber olduklarını ifade eden Başkan Dr. Mustafa İduğ, “Yangınların söndürülmesi ve kontrol altına alınan bölgelerde soğutma işlemlerinin yapılabilmesi için tüm imkanlarımızla destek olmaya ve yaralarımızı birlikte sarmaya devam edeceğiz” dedi.

Başkan Duran’dan yardım çağrısı

Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Manavgat’ta gerçekleşen yangın sonrası yardım kampanyası düzenledi, vatandaşlara yardımlaşma çağrısında bulundu. Günün birlik ve beraberlik günü olduğunu ifade eden Duran, “Yastık, halı, kilim, ayakkabı, çocuk bezi, battaniye, yorgan, çarşaf, yatak gibi acil ihtiyaç malzemelerini Tire Belediyesi Hizmet Binasına getirmenizi rica ediyoruz. Yangında zarar gören çiftlik hayvanlarını da unutmayalım” dedi.

Haberin Devamı

Dostlarımız unutulmadı

Pamukkale Belediyesi, yangınlarda zarar gören can dostları unutmadı. Yaralı hayvanların tedavisinde kullanılacak tıbbi malzeme ve mamalar yangın bölgelerine gönderildi. Yangınların yürekleri dağladığını belirten Belediye Başkanı Avni Örki, “Tüm halkımızın katılımını bekliyoruz” diye konuştu.

İzmir zabıtasından ormanlara koruma

Yurt genelinde peş peşe çıkan yangınlar nedeniyle İzmir Valiliği’nin getirdiği orman alanlarına giriş yasağının ardından Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta personeli de bu bölgelerde denetimlere başladı. Denetimlerde tam elektrikli hizmet araçları ilk kez kullanıldı. Yol kenarlarına atılan ve yangınlara neden olan cam şişeleri ve atıkları da toplandı. Kritik noktalar, drone yardımıyla sürekli kontrol altında tutuluyor. Öte yandan Balıkesir Edremit’te yer alan Kazdağı Milli Parkı, orman yangını riski nedeniyle ziyaretçi girişine kapatıldı.

Olası yangınlara karşı temizlik seferberliği

Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, olası yangın tehlikesini büyümeden atlatmak amacıyla çalışmaları sürdürüyor. Başkan Ergin, şehir merkezine yakın ormanlık alanlarda belediye ekiplerini seferber etti, temizlik çalışmalarına hız verdi. Başkan Ergin, “Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimiz ormanlık alanlarda olası yangın tehlikesine karşı, ağaç dibi kuru ot temizleme çalışmalarına Altınova Mahallesi’nde, Ahmet Balkanlı ve Ayhan Özen çamlıklarında devam ediyor. Çalışmalar etap etap sürdürecek” şeklinde konuştu.

Ezine’de 10 dönümlük alan küle döndü

Çanakkale’nin Ezine ilçesinde çıkan yangında 10 dönüm makilik alan zarar gördü. Karadağ Köyü yakınlarındaki Yalakkaya mevkisinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Dumanı fark edenlerin ihbarı üzerine yangına, Ezine Orman İşletme Şefliği’ne bağlı 1 arazöz ve belediyeye ait 1 itfaiye aracıyla müdahale edildi. Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede büyüyen yangın, bir saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı. Ekipler, bölgede soğutma çalışmaları yürüttü.

İZSİAD binlerce fidan dikecek

İzmir Sanayici ve İş insanları Derneği (İZSİAD), orman yangınlarına karşı binlerce fidan dikme kararı aldı. “Türkiye’nin doğal zenginliklerinin göz göre göre elimizden gitmesine vicdanımız dayanmıyor” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, “Tedbirler önceden alınsaydı da bu kadar orman yangını olmasaydı. Bu saatten sonra bizim yapacağımız yeni yangınların çıkmaması ve yanan ormanların yerine yenilerini oluşturmak” diye konuştu.

‘En ağır cezalar uygulanmalı’

Ege Girişimci Sanayici ve Yatırımcı İş İnsanları Derneği (EGSİYAD) Başkanı Zeki Karatay, yangına sebebiyet verenlere tepki gösterdi. Karatay, “Yangına sebebiyet vermek insanlık suçu sayılmalı. Orman yakmanın milli serveti olduğu kadar insanlık değerini ortadan kaldırmaya sebep olduğu için en ağır cezalar uygulanmalı. Toplumun yangınlar konusunda bilinçli hareket etmesi adına en üst düzeyde önemler alınmalı” dedi.