Ege Ulaşım zammına derin inceleme

Ulaşım zammına derin inceleme

13.12.2010 - 02:02 | Son Güncellenme:

İzmir 1. İdare Mahkemesi, 28 Aralık 2009’da yapılan ulaşım zamlarının iptali davasında ESHOT, İZDENİZ ve Metro gelir-giderlerini, Büyükşehir Belediyesi’nden aldıkları yardımları mercek altına aldı. Büyükşehir’den öne sürdüğü zam gerekçeleriyle ilgili belgeler istendi

Ulaşım zammına derin inceleme

İzmir’de 1 Aralık’tan geçerli ulaşım zamlarına tepkiler sürerken, önceki iki zamla ilgili tartışmalar bitmedi. Birlikte Başaracağız Platformu’nun iptal ettirdiği 1 Haziran 2009-27 Aralık 2009 arasında uygulanan zamlı tarifeden sonra, 28 Haziran 2009’da yeniden yürürlüğe giren yeni zamlı tarifenin iptali davasında devam edildi. Yine, Birlikte Başaracağız Platformu üyelerinin açtığı ve bir yıldır süren davada mahkeme ilginç bir ara karar verdi.
İzmir 1. İdare Mahkemesi, Büyükşehir’in zam gerekçesi olarak öne sürdüğü giderleri, gelir-gider dengesini incelemeye aldı. Mahkeme, Büyükşehir’e, ESHOT 2009 bütçesinde “Alınan bağış ve yardımlarla özel gelirler” başlığı altında gösterilen ve Büyükşehir Belediyesi’nden alınan 98 milyon 10 bin TL yardımın sürekli olup olmadığını sordu.
ESHOT’un gider bütçesinde “Mal ve hizmet alım gideri” başlığı altında gösterilen taşıma giderleri-akıllı bilet gelirlerinden İZULAŞ, Metro, İZDENİZ ve İZFAŞ’a ödenen 97 milyon 712 bin 466 TL’lik payın hangi miktarlarda ve oranlarda dağıtıldığı da soruldu. Buna ilişkin tüm bilgi ve belgeleri ESHOT’tan isteyen mahkeme, İZFAŞ’a pay ayrılmasının nedenlerinin de açıklanmasını istedi. Zam gerekçeleriyle ilgili tüm ayrıntıları incelemeye alan mahkeme, Metro ve İZDENİZ’in 2009’a ait gelir-gider tablosunu da Büyükşehir Belediyesi’nden istedi.
Büyükşehir Belediyesi bu dava sürerken 1 Aralık 2010 tarihinde tam biletin 1.70 TL olduğu son zamlı tarifeyi uygulamaya koydu.


TEK TEK DEĞİL ‘toptan’ çözüm
İzmir Büyükşehir Belediyesi, muhtarlarla yapılan görüşmeler ışığında eksikleri ve ihtiyaçları belirlenen bölgelere, hızla müdahale ediyor, altyapı ve fiziki düzenlemeleri yaparken, sağlık taramalarını, okullarda spor malzemesi, kışlık giysi, süt ve mandalina dağıtımlarını da ihmal etmiyor. İmalata ve bakıma yönelik her türlü ekipmanın yer aldığı ‘Toptan Çözüm Ekipleri’; yol, tretuvar düzenlemeleri, asfaltlama ve altyapı çalışmalarını gerçekleştiriyor.
Eşrefpaşa Hastanesi uzmanları ise vatandaşlara; kansızlık (anemi), şeker, kan yağları, Hepatit B ve C, prostat, smear ve böbrek hastalıklarının belirlenmesine yönelik testler yapıyor. Gezici diş tedavi aracıyla diş taraması yapılıyor, yatalak ve yalnız yaşayanlara evde tedavi imkanı sağlanıyor.
Konak ve Bayraklı bitti
Büyükşehir ekipleri ayrıca, gittikleri bölgelerdeki ilköğretim okullarında mandalina, süt, kışlık giysi, diş fırçası ve macunu ile “Eylül ve Diş Dostları” isimli eğitici kitap dağıtıyor. Okulların ve öğrencilerin eğitim ve spor malzemesi ihtiyaçları da karşılanıyor.
Yine bu bölgelerde oturan vatandaşların ısınma ihtiyaçları için de odun dağıtımı gerçekleştiriliyor. Konak ve Bayraklı’da çalışmalarını büyük ölçüde tamamlayan ekiplerin, önümüzdeki günlerde önce Gaziemir ve Bornova; sonra da Çiğli, Buca ve Karabağlar mahallelerine gireceği belirtildi.