Ege Üniversitelilere şok diyet uyarısı

Üniversitelilere şok diyet uyarısı

21.12.2010 - 00:24 | Son Güncellenme:

Diyetisyen Sinem Paker, üniversite öğrencilerine ders verdi ve şu uyarıyı yaptı: Şok diyet uygulamaları, insülin direnci ve böbrek rahatsızlığı gibi hayati sorunlara neden olabilir

Üniversitelilere şok diyet uyarısı

İzmir Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı öğrencilerine, Öğr. Gör. Turgay Bucak tarafından verilen Beslenme ve Menü Planlaması dersini veren Clinic A Plus Diyetisyeni Sinem Paker verdi.

Şeker ve karaciğer hastalığı
Toplumda her geçen yıl obezite oranının arttığına dikkat çeken Paker, obezitenin hipertansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum rahatsızlığı, karaciğer yağlanması, özellikle erkeklerde kısırlık, adet düzensizliği gibi önemli hastalıklara neden olduğunu söyledi. Paker, internet, gazete ve dergilerde yayınlanan şok diyetlerin de kesinlikle uygulanmaması gerektiğini dile getirdi. Paker, “Diyet, kişiye özel yapılmalıdır. Ünlülerin adı kullanılarak pek çok yerde yayınlanan diyetler insülin direnci başta olmak üzere böbrek hastalığı gibi çok sayıda önemli hastalığa neden olabiliyor. Bir diyet ile başlayan bu hastalık ömür boyu kişinin hayat kalitesini düşüren ve sağlığını bozan bir hal alabiliyor. Hatta çocukluğundan itibaren obezite sorunu yaşayan bir kişi için ölüm riski bile taşıyor” diye konuştu.
Diyet konusunda yapılan önemli bir hatanın da içilen su miktarının ayarlanamaması olduğuna değinen Paker, “Sağlıklı bir kişinin günde tüketmesi gereken su miktarı 2 -2.5 litredir. Ancak içilecek su miktarı da kişiye özel belirlenmelidir. 5 litre gibi yüksek oranlarda içilen su, vücuttan kalsiyumun fazlasına neden olacağı için, kadınlarda ileri yaşlarda kemik erimesi gibi hastalıklara neden olmaktadır” dedi.

Güzelbahçe’de gençler için ‘karikatür’ kursu
Güzelbahçe Belediyesi ve Güzelbahçe Halk Eğitim Merkezi ortaklaşa kültür ve sanat kursları düzenliyor. Değişik dallarda yapılacak atölye çalışmaları içinde karikatür atölyesinin ilgi gördüğünü belirtildi. Çocuk ve gençlere yönelik olacak çalışmalardan, yetişkinlerinde faydalanabileceğini belirten karikatürist Mustafa Yıldız; “Karikatür tutkusu bambaşka bir şey. Sürekli üretmen gerekiyor. Sadece çizginin güçlü olması yetmiyor. Geleceğin aydın, çağdaş sanatçıları burada yetişecek” diye konuştu. Atölye çalışmalarına kayıt için telefon bilgileri: 0232- 2342020 (Belediye), 0232- 2341015 (Halk Eğitim)