Ege ‘Uzayda tarımı başlattık’

‘Uzayda tarımı başlattık’

03.03.2024 - 00:00 | Son Güncellenme:

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın uzayda gerçekleştirdiği 13 deneyden biri olan “Extremophyte” deneyine ait materyaller, Uluslararası Uzay İstasyonundan Ege Üniversitesi’ne ulaştırıldı.

‘Uzayda tarımı başlattık’

Tuz Gölü’nde yetişen “schrenkiella parvula” isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkilerin araştırıldığı deney çerçevesinde üniversiteye ulaşan materyaller, Egeli bilim adamları tarafından incelenecek.  

Haberin Devamı

Bu önemli deneye ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşadıklarını belirten Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Tüm dünyanın gözü üniversitemizde gerçekleştirilen bu deneylerin sonucunda olacak. Küresel ısınma ve çevre kirliliği çok fazla. Dolayısıyla yeni keşiflere ihtiyaç var. İlklerin üniversitesi olan üniversitemiz, bir ilke daha imza atmanın bahtiyarlığını yaşıyor” dedi. Proje yürütücüsü Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, “Alper Gezeravcı, uzay istasyonuna ilk gittiği gün deneyimizi kurmuştu. 10 günlük bir büyümenin sonrasında Türkiye’den giden tohumlar, ilk kez Uluslararası Uzay İstasyonunda yetiştirilmiş oldu. Böylelikle Türkiye’de ilk uzay tarımını da başlatmış olduk” diye konuştu.