Ege Vekiller: İzmir için ne gerekiyorsa yaparız

Vekiller: İzmir için ne gerekiyorsa yaparız

12.12.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

Burhan Özfatura’nın “AKP’li - CHP’li demeden tüm milletvekillerinin ucuz politikalar yapmak yerine metro sorununa sahip çıkmalı” çağrısına vekillerden olumlu yanıt geldi

Vekiller: İzmir için ne gerekiyorsa yaparız

Kamu İhale Kurumu’nun (KİK) Üçyol -Üçkuyular metro ihalesini iptal etmesinin ardından eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Burhan Özfatura’nın “AKP’li - CHP’li demeden tüm milletvekillerinin ve herkesin ucuz politikalar yapmak yerine bu olaya sahip çıkması gerekiyor. Gerekirse Ankara’ya gidilmeli” şeklindeki çağrısına İzmir milletvekillerinden olumlu yanıt geldi. İktidar ve muhalefet milletvekilleri, ‘İzmir’in menfaati için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız’ mesajı verdi.

Görev iktidar vekillerinin
Mehmet Ali Susam (CHP): Mecliste bu noktada gündem dışı söz alıp, tüm parlementonun harekete geçmesini bakanların bu konuda gerekli uyarıyı yapmasını, Kamu İhale Kurumu (KİK) özerk gözükse de 7 üyesinin özerk gözükse de bakanlar tarafından belirlendiğini ve bu 7 üyenin olumsuz oy kullandığını, hükümetin vazgeçerek bu projeye sahip çıkıp gereğini yapmasını gündeme getirdim. Birçok arkadaşımız da mecliste oradaydı. Onların da bu konuşmayı dinlediğini biliyorum. Burada görev hızla hükümete düşüyor. Büyük oranda KİK bahane edilerek İzmir’e yatırım hızla engelleniyor. İzmir’de cezalandırma olarak görülür. Demokrasilerde halkın tercihleri cezalandırılamaz. Burada konu şudur: KİK’in konuyu bir daha değerlendirmesi lazım. Bunun için de iş bakanlara düşüyor. Onları da iktidar partisi milletvekilleri harekete geçmesi lazım. Buradan bir kez daha çağrı yapıyorum.

İzmir cezalandırılıyor
Ahmet Ersin (CHP): KİK bu kararıyla, hükümetin İzmir’i cezalandırma anlayışına uygun davranıyor. Bu zihniyetin bir parçası haline geldi. Uyduruk bir takım iddiaları, itirazları ciddiye alarak ve bu itirazlar bahanesiyle İzmir’in ihtiyacı olan metro ihaleleirini iptal ediyor. İzmir belediyesini başarısız gösterme çabalarına, bu kervana KİK de katılmış oldu. Dolayısıyla İzmirililerin kendi haklarına ve seçtikleri belediyeye sahip çıkmaları lazım. Hatta bu konuda sivil toplum temsilcilerinin de katılımıyla miting bile yapılabilir. Bu parti meselesi değil. İzmir meselesi, İzmir’in cezalandırılması, mağdur edilmesi meselesi. Dalayısıyla İzmir’in seçtiği milletvekillerinin bu adaletsizliğe karşı çıkmaları lazım. Ankara’da ne gerkiyorsa yaparız. Konuyu birkaç kez meclise de taşıdık. Ama KİK’in siyasi davranışları bardağı taşırdı. Buna tepki göstermek şart.

Elimizden geleni yaparız
Erdal Kalkan (AKP): Ben her zaman üzerime düşen görevi yaparım. Zaten siyasi kimlik olmadan koşturuyoruz. İzmir için bir taş daha koymak için ne gerekiyorsa yaparım. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile de görüştük.KİK’in niçin iptal ettiğini, hukuki sürecinin bilmeden konuşmak doğru değil. Biz zaten İzmir için her konuda varız. Elimizden geleni yapmaya hazırız. Hükümetimiz de bu konuda aynı görüşte. Sayın Özfatura’nın dediklerine katılıyorum. Ben zaten siyasi kimlikle değil hizmet anlayışıyla görev yapar bir milletvekiliym. Pazartesi Ankara’ya gidince ilk işimiz bu olacak.

Her türlü yardıma hazırız
Tuğrul Yemişçi (AKP): Burhan Özfatura, birlik konusunda doğru söylemiş. Birlik beraberlik içinde hareket etmek önemli şeyler. Öteki değerlendirmeler için ise bakmak, hukunu üstünlüğüne bakmak lazım. Bağımsız kurumlar var KİK de bunlardan biri. İptal gerekçesi de çok basit eksik yapılmış. Bu Büyükşehir’in ilk başına gelen bir şey de değil. Ancak bunları bir kenara bırakırsak, büyükşehir belediyesinin muhalefet ve iktidar milletvekillerinden istediği bir şey varsa yaparız. Çünkü İzmir’in menfaatidir. Biz hazırız. Her türlü yardıma hazırız.
Oktay Vural (MHP): Hükümetin malesef, İzmir’de metroyu engellemek için uyguladığı bir durum. Neden engelleniyor, çözülmek istenmiyor? Biz her konuda MHP milletvekilleri olarak elimizi taşın altına koymaya hazırız. Koskoca 3.5 milyonluk İzmir, cezalandırılma anlayışıyla karşı karşıya bırakılıyor. Milletvekilleri olarak duyarlılık göstermeliyiz ve çözüm bulmalıyız. Büyükşehir belediyesi ivedilikle bilgilere bize aktarmalı, buna göre de gerek parlamentoda, gerek diğer mercilerde konuyu gündeme getiririz.

Beceriksizlik ve kasıt
Erdal Sipahi (MHP): İzmir’in iç ulaşımı gerçekten kangren olmuş bira yara. Belediyenin projeleri yetersiz kaldı. Belediyenin beceriksizliğine, hükümetin kasti yaklaşımı eklenince İzmirli bu konuda mağdur olmaya başladı. Artık İzmir’in sorunları, parti gözetmeksizin, İzmir’in kanaat önderlerinin iştirakıyla, hem devletin kasti ilgisizliği hem de belediyenin beceriksizliğine karşı bir şeyler yapılması lazım. Biz zaten sürekli İzmirle ilgili birçok konuyu parti ayrımı göz etmeksizin gündeme getirdik. Soru önergesi, konuşma şeklinde meclis gündemine getirdik. Bu konuda da ne gerekiyorsa yaparız.

Sayısal çoğunluk AKP’de
Recai Birgün (Bağımsız): Şu anda iktidarın elindeki çoğunluktan dolayı, tüm muhalefet biraya da gelse sayısal olarak iktidara herhangi bir yaptırımda buluma şansımız yok. Burada iktidarın samimi yaklaşması lazım. İzmirle ilgili konularda taraflı ve adeta intikam alır gibi davrandığı ortada. İzmir’e Başbakan’ın bakış açısı belli ve değişmemiştir. İzmir’de son genel seçimlerde uğradığı hezimetten dolayı aynı zihniyet devam ediyor. Özfatura’nın teklifini dikkate almak lazım. Biraraya gelinip bir bağ kurulup, bu düşünceler bir tarafa bırakıp birlikte hareket etme gereğinin yapılması gerekiyor. Gayet mantıklı sıcak ve olumlu karşılıyorum.

Yazarlar