Ege Yasa değil, kargaşa

Yasa değil, kargaşa

21.02.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

TBMM'ye sevkedilen yeni şiddet yasası yoruma çok açık. Bu nedenle her eylem "Yasak" damgası yiyebilecek. Kulüplere ağır ceza gelecek

Yasa değil, kargaşa





Spor sahaları yeni bir kaosa doğru sürükleniyor. Net ifadelerin yer almadığı, prosedürü belirsiz, hemen hemen her şeyin "yasak" damgası yediği Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevkedilen yeni Şiddet Yasası, kabul edilip uygulamaya geçtiğinde spor alanlarında çok daha farklı kargaşa yaratacağa benziyor.
TBMM'ye sunulan kanun tasarısında spor ahlakına aykırı, tahrik edici, aşağılayıcı, etnik ve siyasi ayrımcılığa yönelik söz sarf edilmesi ağır cezalara neden olacak. Ancak bunların neler olduğu belirlenmediği için de kanun uygulayıcılarının uygulamaları tam bir kargaşaya dönüşecek.

10. Yıl Marşı da yasak!
Örneğin Göztepeli taraftarların bir Kayserispor maçında söylediği 10. Yıl Marşı artık "Tahrik" kabul edilebilecek.
Son yıllarda kulüplere büyük destek verdiği için her maçta sevgi gösterileri sunulan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'yı alkışlamak, onun için stada pankart asmak "Siyasi ayrımcılık" yaptığı gerekçesi ile "Yasak" olabilecek.
Yoruma çok açık yasa tasarısına göre hakemi ters kararından dolayı küfür yerine alkışla protesto etmek de suç teşkil edebilecek.
Medyada, tüm istatistik araştırmalar yapılarak sunulan ".... takım ..... fark atar" başlıkları da "Tahrik" unsuru sayılabilecek. Bir kulüp başkanı veya yöneticisinin rakip bir kulüp için söyleyeceği "Onlar bizim muhatabımız değil" sözleri de "Aşağılayıcı" olarak kabul edilebilecek.

Büyük bayrak da suç mu?
Bugüne kadar tribünleri renklendiren bir çok şarkı, marş, slogan artık tarihe karışacak. "Burası Alsancak burdan çıkış yok" denmeyecek. Çünkü içinde tahrik, aşağılayıcı, ayrımcılık içeren sözler olduğu için kullananlara bir de ağır cezalar gelecek. Tasarıda net olarak ifade edilmediği için tribüne, örneğin Karşıyaka - Göztepe maçında olduğu gibi Yeşil Kırmızılı bayrak asmak da, rakibi tahrik ettiği için "suç" teşkil edebilecek.
Kimbilir belki de maçlara artık takımının renklerini taşıyan kaşkol, bayraklarla gitmek de rakip taraftarı tahrik ettiği gerekçesiyle "yasak" olacak.
Kısacası, TBMM Adalet Komisyonu tarafından hazırlanıp genel kurula sunulan tasarı kabul edilirse, artık spor alanlarının tiyatro, ya da sinemadan hiçbir farkı kalmayacak.





EGE