Ege Yaşlılar artıyor doğum azalıyor

Yaşlılar artıyor doğum azalıyor

16.07.2009 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir’in kent sağlık profili çıkarıldı. Çarpıcı tespitlere ulaşıldı. Nüfus giderek yaşlanıyor. İzmirliler daha geç evleniyor. Bir aile hekimine 3 bin 482 hasta düşüyor

Yaşlılar artıyor doğum azalıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, “İzmir Kent Sağlık Profili” hazırlandı. 59 kamu kurum ve kuruluşunun katılımıyla oluşturulan Sağlıklı Kent Platformu’ndaki 15 komisyonda görev alan 150 kişinin bir yıllık çalışmasının ürünü olan tespitler kitaplaştırıldı. İzmir’de Türkiye geneline göre yaşlı nüfusun daha fazla olduğu, doğurganlığın azaldığı gibi çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda kitabı tanıttı. Kocaoğlu, İzmir’in Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’ne üye olduğunu hatırlattı, bu çalışmanın araştırmacılara ışık tutacağını, sağlık politikasının belirlenmesinde yön göstereceğini ifade etti. Kocaoğlu, “sağlık” temalı EXPO 2015 İzmir organizasyonunu kaybeden kentin önemli ilerleme kaydettiğine dikkat çekti, şunları söyledi: 

Hedef, sağlıklı yaşam
“EXPO 2015’te ipi göğüsleyen taraf olamasak da İzmir, bölgenin önemli sağlık merkezlerinden biri haline gelme hedefinde hiç de küçümsenemeyen aşamalar kaydetti. Amacımız kentteki tüm bireylere, yüksek standartlı bir yaşam sağlamak ve her alanda sağlıklı kentler yaratabilmek.”
Aziz Kocaoğlu, proje ortaklarından İzmir Vali Vekili Aydın Alper, Baro Başkanı Özdemir Sökmen, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Balar, Ege Üniversitesi proje yürütücüsü Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Ege Üniversitesi’nin eski rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, EGEV Başkanı Yılmaz Temizocak ve Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu’na teşekkür etti. Büyükşehir Belediyesi Sosyal ve Kültürel İşler Daire Başkanı Prof. Dr. Hülya Güven de 342 sayfalık çalışmayla ilgili bilgiler verdi.


Satırbaşlarıyla İzmir Kent Sağlık Profili
 Türkiye genelinde genç nüfus oranı daha fazlayken, İzmir’de daha düşük. İzmir’in yaşlı nüfusu hızla artıyor. Yaşlı nüfus en fazla Karaburun,  Bayındır, Urla ve Balçova’da.
 TÜİK verilerine göre İzmir’de doğup yaşayanların oranı yüzde 43.   İzmir, net göç alan kentler arasında 7’nci sırada yer alıyor.
 Türkiye Nüfus Sağlık Araştırması verilerine göre, Türkiye genelinde genel doğurganlık oranı 2003 yılında binde 79. Bu oran İzmir’de 43.13...   Kaba doğum hızı ise Türkiye genelinde binde 19.70, İzmir’de 12.35... 
İzmir’de doğurganlık oranı düşüyor. En fazla doğurganlık oranına   sahip ilçeler Kemalpaşa, Menemen ve Torbalı.
 Kanser vakalarında erkeklerde akciğer-trake, kadınlarda meme  kanseri birinci sırada.
 Türkiye genelinde tüm harcamalarda sigaraya ayrılan pay    yüzde 4.15, bu oran İzmir’de yüzde 4.27...
 İzmirliler’in yüzde 61’i evli, yüzde 31’i bekar. Türkiye’de 18 yaş altı  evlenme oranı yüzde 19.8, bu oran İzmir’de yüzde 15. İzmir’de   Türkiye geneline göre daha geç evleniliyor.
 Türkiye’de istihdam oranı yüzde 43, İzmir’de ise yüzde 41.   İstihdam alanları açısından yüzde 51.3 ile hizmet sektörü öne çıkıyor.
 İzmir içinde en fazla konuta sahip yerler Konak, Karşıyaka, Buca ve Bornova.
 Jeotermal ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları  arasında İzmir mevcut potansiyel açısından ilk sırada.
 İzmir’de bir aile hekimine düşen hasta sayısı 3 bin 482.
 Türkiye genelinde bin sinema salonu varken İzmir’in sahip olduğu salon  sayısı 76... Türkiye’de toplam 5 opera ve bale salonu var, bunların biri İzmir’de.

Yazarlar