Ege Yaşlılıkta kemik erimesine dikkat

Yaşlılıkta kemik erimesine dikkat

02.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Füsun Saygılı ve Prof. Simin Hepgüler, kemik erimesinin nedenlerini, alınabilecek önlemleri anlattı

Yaşlılıkta kemik erimesine dikkat

Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi’nde düzenlenen “Kemiğiniz ve Siz” ve “Eyvah! Boyum Kısalıyor” başlıklı sunumlar büyük ilgi gördü. “Gittikçe Kısalıyorum, kemiklerim mi eriyor?” başlığıyla düzenlenen panelde, EÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Saygılı konuştu.

Kanser riskinden yüksek
Kemiklerin yapısı ve yaşlandıkça nasıl yıprandıkları hakkında bilgi veren Saygılı, daha sonra genel anlamıyla osteoporoz, görülme sıklığı, risk faktörleri, kemik kaybına yol açabilecek tıbbi nedenler ve erken tanının öneminden söz etti.
Saygılı, “50 yaşındaki bir erkeğin osteoporoz nedeniyle kemik kırığına maruz kalma riski, prostat kanseri olma riskinden yüksektir. Bir kadının osteoporoz nedeniyle kalçasının kırılma riski de meme, yumurtalık, rahim kanserlerine yakalanma risklerinin toplamına eşittir” dedi.
EÜ Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simin Hepgüler ise “Eyvah! Boyum kısalıyor, kemiklerim mi eriyor?” başlıklı sunum yaptı. Önlem, tedavi ve dikkat edilmesi gereken noktalara değinen Hepgüler, asistanıyla birlikte her gün yapılması gereken basit hareketleri de gösterdi.
Ege Üniversitesi Halk Oyunları Topluluğu’nun minik üyeleri ile Ege Üniversitesi Türk Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileri, organizasyona renk kattı.

Kadınlara ‘güzelleşme’ uyarısı
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi dermatoloji uzmanlarından Dr. Cengiz Bıçakçı, kadınları, güzellik uğruna, her duyduklarına itibar edip, paralarını sokağa, sağlıklarını tehlikeye atmamaları konusunda uyardı. Konak Belediyesi’nin düzenlediği seminere katılan Bıçakçı, şöyle konuştu: “Gençleşme, epilasyon, zayıflama, incelme metotlarının, kozmetik kullanımının etkileri iyi değerlendirilmeli. Güneşlenmek intihar, solaryum cinayettir. İnsanlar bakım ürünlerini abartmadan kullanmalı. Bu konuda, makyaj malzemesi çeşitleri var. Güneş koruyucular cilt tipine uygun olmalı. Abartmadan ve çok harcama yapmadan güzel ve sağlıklı olunabilir.”

Yazarlar