Ege Yaz geldi, insan kaçakçılığı arttı

Yaz geldi, insan kaçakçılığı arttı

15.05.2009 - 05:00 | Son Güncellenme:

Ege sahillerinde son 20 günde, yurtdışına yasadışı yollarla çıkış yapmaya çalışan 349 kişi yakalandı. Polis, havaların ısınmasıyla birlikte artış gösterdiğini söyledi

Yaz geldi, insan kaçakçılığı arttı

Ege sahillerinde son 20 günde çeşitli yollarla Yunanistan’a yasadışı şekilde gitmek isteyen 349 kaçak yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan alınan bilgiye göre, geçen yıl Türkiye kıyılarında 7 bin 570, bu senenin ilk dört ayında ise bin 56 kaçak gözaltına alındı. Son 20 gün’de Ege kıyılarında yakalananların büyük bölümünün, savaşların ve karışıkların hakim olduğu Somali, Filistin, Irak ve Afganistan uyruklu olduğu görüldü.
İzmir Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, yasadışı geçiş girişimlerinin hava ve deniz şartlarının iyileşmesiyle birlikte arttığını belirtti, şu bilgileri verdi: 

Kalabalığa karışıyorlar
“Özellikle İzmir’in Dikili, Yeni Foça, Aydın’ın Kuşadası, Didim ile Muğla’nın Bodrum ilçeleri sahillerini kullanan kaçaklar, bu ilçelerde yaz aylarında nüfusun artmasıyla gizlenme imkanı da buluyor. Kışın bu ilçelerde 40-50 kişilik yabancı gruplar hemen dikkati çekiyor. Kaçakların kışın dalgalı denizde geçişleri de büyük acılara yol açıyor. Yaz aylarında geçiş güzergahı olarak kullanılan bu ilçelerin birçoğunun nüfusu 100 ile 300 bine ulaşıyor. Emniyet müdürlükleri, jandarma ve sahil güvenlik komutanlıklarının ekipleri, bu faktörleri göz önüne alarak, yaz aylarında Ege Bölgesi’ndeki kontrolleri sıklaştırıyor. İnsan kaçakçılığını organize eden şebekelere yönelik koordineli çalışma yürütülüyor.”
Emniyet yetkilileri, vatandaşların yasadışı geçişlere tanık olmaları halinde, polis bölgesinde 155, jandarma bölgesinde 156, denizde ise 158 numaralı telefonlara ihbarda bulunmasını istedi.