Ege ZAFER YİNE DEMİRTAŞ’IN

ZAFER YİNE DEMİRTAŞ’IN

15.02.2009 - 00:05 | Son Güncellenme:

İTO’da zorlu yarış sona erdi. Yönetim kurulu başkanlığı için Demirtaş 104, rakibi Yüksel 83 oy aldı. Meclis başkanlığı yarışında da Kalkan’a 112, Nasır’a 75 oy çıktı

ZAFER YİNE DEMİRTAŞ’IN

İzmir Ticaret Odası’nda (İTO) başkanlık yarışı sona erdi. Mevcut başkanlar Ekrem Demirtaş ve Necip Kalkan, rakipleri geride bırakıp, 4 yıllığına güven tazeledi.
İTO’da yönetim kurulu başkanı ve üyeleriyle TOBB delegeleri, disiplin kurulu üyeleri, meclis başkanı ve yardımcılarını belirlemek için dün sandık kuruldu.
6 Şubat’ta gerçekleştirilen meslek komiteleri seçiminde belirlenen 189 meclis üyesi, kapalı zarf usulüyle oy kullandı. 17 yıldır yönetim kurulu başkanı olan Ekrem Demirtaş, 9’uncu dönemi için yetki aldı. Demirtaş 104 oy topladı, rakibi Alaattin Yüksel 83’te kaldı. Bir oy geçersiz sayıldı, bir oy ise boş çıktı.
Meclis başkanlığı seçiminde de benzer durum yaşandı. 13 yıldır bu görevde bulunan Necip Kalkan’ı 112 meclis üyesi destekledi. Kalkan’a rakip olan Necip Nasır ise 75 oy aldı. Bir oy iptal edildi, bir boş oy belirlendi. Meclis başkan yardımcılarına Selami Özpoyraz ve İlhan Açan seçildi.
Ekrem Demirtaş ve Necip Kalkan, sonuçların açıklanmasını heyecanla bekledi. Demirtaş, bir üyenin nazar değmemesi için hediye ettiğini söylediği nazar boncuğu taşlarından dizilmiş tespihi sallayarak stres atmaya çalıştı. İpi bir kez daha göğüslediğinin açıklanmasıyla büyük sevinç yaşadı. Makam odasında tebrikleri kabul ederken, çevresindekilerden bazıları gözyaşları tutamadı.
Ekrem Demirtaş sonucu, “Kamplaşma bitti” sözleriyle değerlendirdi, şöyle konuştu: “Kaçıncı seçim olduğunu hatırlamıyorum. 1987 yılından bu yana bu odaya hep gülerek girdim. Yine de her türlü müdahaleye rağmen benim başarımla sonuçlandı. Benim başarım derken sadece benim başarım olmadığını ifade etmek istiyorum. Beni destekleyenlerin katkısıyla 4 yıl daha bu odaya, İzmir’e, Türkiye’ye hizmet etme fırsatı bulacağım. Biz projeleri olan bir grubuz. Hiç duraksamadan hedefe doğru ilerliyoruz. İzmir Ticaret Odası, yarından itibaren projelerine kaldığı yerden devam edecek. Yeni dönemde daha genç bir meclis oluştu. Genç arkadaşlarımızın dinazmini ve tecrübelerimizi birleştirerek, daha kalıcı faaliyetlerde bulunacağımıza inanıyorum.”
Necip Kalkan da tecrübenin kazandığını ifade etti. Kalkan, İzmir Ticaret Odası gibi Türkiye’nin tarihine kök salmış bir kurumunda, tekrar meclis başkanı olmanın gururunu yaşadığını söyledi, “Bu görevin sorumluluğunu ve kapsamını çok iyi biliyorum. Çok adil bir yarış oldu. Çok sevdiğim bir kardeşim Necip Nasır’la yarıştım. Ama, hepimiz gördük ki tecrübe biraz öne geçti. Onun üzülmesini istemem, bizi biraz daha izlemesi lazım. Kendilerine başarılar diliyorum. İTO meclis üyeleri de başkan olarak her ortamda kendilerini en iyi şekilde temsil edeceğime inansınlar. Adil, dürüst ve olayları çözümleyen bir yapıyı sürdüreceğim” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yönetim kurulunda şu isimler yer aldı
Akın Kazançoğlu, Jak Eskinazi, Necmi Çalışkan, Sümer Rahmi Nemli, Mehmet Pamuk, Fatih Dalan, Coşkun Yolgörmez, Erkan Güldoğan, Hüseyin Payzın, Vahdet Sarıkaya

Disiplin kurulu da şöyle gerçekleşti
Nuri Talat Demren, Necdet Demirli, Ender Kızıltoprak, Turan Şen, Adil Ertuğrul Tüzemen, Turgut Yemişçi

Başkanlık yarışında neler yaşandı?
- Ekrem Demirtaş ve Alaattin Yüksel, öğle saatlerine doğru sandığın kurulduğu toplantı salonunun önünde sık sık telefon görüşmesi yaptı. Demirtaş, bir ara elindeki listeye bakarak yönetim kurulu üyeleriyle konuştu. Yüksel de bir ara telefon defterini çıkardı. Her iki aday da kendisine destek vereceğini belirten isimleri sıkı takibe aldı.
- Meclisteki bayanlara, meclis başkanlığı seçimlerinde önce oy kullanma hakkı tanınması, erkek üyeler tarafından oybirliğiyle kabul edildi. Ancak kadın üyeler, öncelik istemedi, komite sıralamasına göre oy kullanıldı.
- Toplantının başkanlığını yapan Metin Akdurak, adaylara seslendiğinde, Necip Nasır kendi isminin yazılı olduğu kağıdı, ardından Necip Kalkan’ın isminin yazılı olduğu kağıdı götürdü. Bu davranışı üzerine Necip Kalkan, rakibini ayakta alkışladı.
- Demirtaş 67 blok oy çıkarırken, Yüksel 71 blok oy topladı. Demirtaş’ın yönetim kurulu yedek üye listesinde çiziklerin bulunduğu iddia edildi.