Ege Zamlar yüzünden sobaya dönüldü

Zamlar yüzünden sobaya dönüldü

11.11.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Elektrik ve doğalgaz zamlarının ardından, kış aylarını daha az masrafla geçirmek isteyenler çareyi sobada buldu. Odun ve kömür satışları da arttı. Ancak hava kirliliğinden korkuluyor

Zamlar yüzünden sobaya dönüldü

Son yıllarda soba kullanımı giderek azalmıştı. Zehirlenmelere de neden olan zahmetli sobalar yerine elektrikli ve doğalgazlı ısıtıcılara rağbet edilmişti. Ancak dinmek bilmeyen zam fırtınası, işleri tersine çevirdi. Elektriğin ve doğalgazın fiyatı cep yakmaya başlayınca, zorunlu olarak eskiye dönüldü. “Nasıl ısınacağız” diye kara kara düşünenler, kış masrafını daha aşağına çekebilmek için tıpkı bir zamanlar olduğu gibi soba kuruyor.
“Bir daha kullanmam” deyip atanlar yenilerini alıyor.

Esnaf bayram ediyor
Kemeraltı Çarşısı’nda daha geçen seneye kadar yüzüne pek bakılmayan sobalar şimdi büyük talep görüyor. Fiyatları 130 YTL ile 250 YTL arasında değişiyor. Esnaf adeta bayram ediyor, “Bizde ekonomik kriz yok” diyor.
Bu satıcılardan biri de Akın Öğütçenler... “Birkaç yıldır neredeyse hiç soba satamıyorduk. Fakat şartlar vatandaşı odun ve kömürle ısınmaya itti. Ekonomik krizin yaşandığı bugünlerde yüzümüz güldü” diyor.
Sobayla birlikte odun ve kömür satışları da patladı. Bu durum hava kirliliği açısından ise kaygı yaratıyor. Bacaların tütmesiyle birlikte kirliliğin baş göstermesinden, havanın solunmaz hale gelmesinden endişe ediliyor. Şimdiden gerekli önlemlerin alınması isteniyor.