Ege Zayıflayayım derken canınızdan olmayın

Zayıflayayım derken canınızdan olmayın

10.10.2017 - 03:07 | Son Güncellenme:

Doç. Dr. Aziz Sümer, son dönemde kriterleri uygun olmayan bireylere mide küçültme ameliyatı yapıldığını ve bunun ölümcül sonuçlara yol açtığını belirtti

Zayıflayayım derken canınızdan olmayın

Bariatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği (BMCD) Genel Sekreteri Doç. Dr. Aziz Sümer, son dönemde kriterleri uygun olmayan bireylere mide küçültme ameliyatı yapıldığını ve bunun ölümcül sonuçlara yol açtığını belirtti, vatandaşları bu konuda uyardı. Doç. Dr. Sümer, mide küçültme ameliyatlarına karşı olmadıklarını, ‘doğru hasta ve doğru yöntem’ ilkesine inandıklarını söyledi, “Bizim karşı olduğumuz nokta, endikasyonsuz, yani kriterleri olmayan hastaların ameliyat edilmesi” dedi.

Haberin Devamı

‘Problem yaratabilir’

Dünyada mide küçültme ameliyatı kriterlerinin net olarak belirlendiğine dikkati çeken Sümer, şu bilgileri verdi: “Kilonun boya bölünmesi sonucu ortaya çıkan vücut kitle indeksi yüzde 40’ın üzerinde olan veya 35’in üzerinde olup diyabet, uyku apnesi, hipertansiyon, insülin direnci gibi yandaş hastalıkları bulunan bireylerin ameliyat edilmesini öneriyoruz. Kriterleri uygun olmayan, vücut kitle indeksi 40’ın altında, 10-15 kilo fazlası olan bireylere mide küçültme ameliyatı yapıldığını biliyoruz. Bu ciddi problemler yaratabilir, komplikasyonlar oluşturabilir, insanlar hayatını kaybedebilir. Özellikle son dönemde bireyleri bazı hastanelere, hekimlere yönlendiren ‘simsar’ dediğimiz kurum ve kişiler ortaya çıkmaya başladı.”

Haberin Devamı

‘Her ekip yapamaz’

“Türkiye’de 2016’da yapılan mide küçültme ameliyatı sayısı 10 bin civarında” diyen Doç. Dr. Aziz Sümer, şöyle devam etti: “Bu yıl sayının 20 binin üzerine çıkmasını bekliyoruz. Nasıl organ nakli her merkezde yapılamıyorsa, bariatrik diyabet cerrahisi ameliyatlarının da her hastanede, her cerrah ve ekip tarafından yapılmaması gerekir. Belirli eğitimler, sertifikasyon programları olmalı. Bu hastaların bilgisinin organ nakli hastaları gibi kayıt altına alınması gerekir. Ancak bu şekilde sorunun üstesinden gelinir.”

Yazarlar