Gündem Eğitim huzur arıyor

Eğitim huzur arıyor

30.12.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tüm Türkiye gibi gençler için de 2016 kötü bir yıldı. Ancak 2017’den umutlular. Başta huzurlu bir ülke, uluslararası standartta bir eğitim, kendilerini dinleyen ve anlayan öğretmenler istiyorlar. Atanamayan öğretmenlerin dileği ise öğrencileriyle buluşabilmek

Eğitim huzur arıyor

Bir yılı daha geride bıraktık. 2017’ye yeni umutlarla giriyoruz. Gençlerin öncelikleri eğitim. Kiminin hayali üniversiteyi kazanmak, kiminin yurt dışına gitmek. İlkokul çocuklarının dileği ise çok basit: Daha büyük sıralarda oturmak. Sayıları 350 bini bulan atama bekleyen öğretmenler, yeni yılda artık atanmak istiyorlar. Öğretmenlik yapanlar ise maaşlarının ve özlük haklarının artırılmasını talep ediyorlar. İşte gençlerin ve öğretmenlerin yeni yıl beklentileri şöyle:

Haberin Devamı

‘Ülkeme barış diliyorum’

Yasin Havuz (Kocaeli Üniversitesi Hukuk): Yeni yıldan huzur ve mutlulukla birlikte, gençler adına sorgulama yeteneğimizi kaybetmemeyi diliyorum. Bu yetenekler yalnızca yaşça değil zihnen genç olmanın ön koşulu. Gençler olarak sınava hazırlanmaya, okula, notlara, üniversite kazanmaya, iş bulmaya, atanmaya dair tüm beklentilerimizin gerçekleşebilmesi huzurlu ve güvenli bir toplumda yaşam sürmemize bağlı. Bu nedenle ülkemize barış diliyorum.

‘Siyaset üstü bir eğitim’

Tuğrulhan Gazioğlu (ODTÜ Kıbrıs - Elektrik Elektronik Mühendisliği): Acılarla geçen 2016’dan sonra 2017’nin huzurlu bir yıl olmasını istiyorum. Eğitimde siyaset üstü bir sisteme geç de olsa kavuşmayı umuyorum. Hurafelerden uzak, çağdaş ve teknoloji odaklı çalışan bireylerin yetiştirildiği eğitim sistemine sahip olmamız, bizi her alanda geliştirecektir. Kişisel hedefim Trabzon’da teknoloji destekli, geliştirilebilir tarım ve hayvancılık yapmak.

Haberin Devamı

‘Büyük sıra istiyorum’

Beril Özkarakulak (İlkokul): Kutup ayılarının nesli tükeniyor, buna çözüm bulunsun. Sınıftaki sıralarımız ve okul bahçemiz çok küçük. Bunlar büyüsün. Okulda kaydırak, salıncak olsun.

‘Dil eğitimi geliştirilsin’

Buse Silik (MEF Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık): Eğitim sistemimizde çok büyük dengesizlikler var. Bence eğitimde sınavlarla seçilen bir sistem olmamalı. Öğrencilere hem okul hem de okuldan sonra dershane eğitimi veriliyor; öğrenciler bu uzun sürede sıkılıyor, üstelik gereksiz bilgi yüklemesi oluyor.

Bunun yerine uygulamalı eğitim getirilirse öğrencilerin bireyselliği artar hem de bireyin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim programı şekillenir. Bunun başarılmış en büyük örneği Finlandiya eğitim sistemini 2017’de örnek alabiliriz. Okullarda dil eğitiminin iyileştirilmesi gerekir. Ben de 2017’de yurtdışında dil eğitimi almayı hedefliyorum.

‘Kötü günler son bulsun’

Ecem İçel: (Lise): 2017’de YGS’ye gireceğim. Sınavımın iyi geçmesini istiyorum. Hedeflediğim puanı almayı ve hukuk fakültesine girmeyi umu yorum. 2017 başarıyı da beraber getirsin. Umarım yeni yılda eğitim sistemi daha ileri seviyeye gelir ve daha kaliteli eğitim alabiliriz. En önemlisi de yeni yılda ülkemizde yaşanan kötü günlerin son bulmasını temenni ediyorum.

Haberin Devamı

‘Başarı olsun’

Ege Ercan Özsoy (İlkokul): Yeni yılda her şey daha güzel olsun. Mutlu, başarılı, iyi bir insan olmak en büyük dileğim. Bizleri zorlamayan, sıkmayan, başarımızı engellemeyen bir eğitim almak istiyorum.

‘Öğretmenlere değer verilsin’

Nazlı Sıla Yerliyurt: Okul öncesi öğretmenlik mezunuyum, atama bekliyorum. Öncelikle okul öncesi eğitimin zorunlu olmasını talep ediyorum. Eğitim fakültelerine aldıkları öğretmenleri mağdur etmeyecek sayıda kadro açmalarını bekliyorum. Öğretmenliğe daha fazla değer verilen, mesleğin öneminin kavranıldığı bir yıl olsun. Ücretli öğretmenlerle doldurdukları kadroları boşaltıp yerine kadrolu öğretmen atanmalı ve bu işin takibi yapılmalı. Çünkü okullar kadroları daha az maaş vermek için ücretli öğretmenle dolduruyor. Formasyon da kaldırılmalı çünkü mesleğin kalitesi düşüyor. Ayrıca öğretmenlik alımlarında mülakat kaldırılmalı, torpil olabiliyor.

Haberin Devamı

‘Şubatta 50 bin atama yapılsın’

Soner Altıntaş: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü mezunuyum. Şu an atama bekleyen 450 bin öğretmen var. Ancak sadece ekim ayında 15 bin öğretmen ataması yapıldı. Bir de ilave olarak dershanelerde belirli yıl görev yapmış öğretmenlerden sadece mülakatlar 5 bin kişi sınavsız atandı. MEB’in resmi verilerine göre 96 bin öğretmen ihtiyacı var ancak okullarda ücretli öğretmenlik yapanlar bu sayıya dahil değil. Onlar da bu sayıya dahil edildiğinde 150 bini aşkın bir ihtiyaç ortaya çıkıyor. Temennimiz şubatta en az 50 bin öğretmen sözleşmeli olarak değil kadrolu olarak atansın.

‘Aydınlık yarınlara ulaşmak istiyoruz’

Meliha Kaya (Öğretmen): Yeni yılda çocuklarımın ayağına giyebileceği ayakkabıyı değil, edindikleri bilgileri, projeye dönüştürebilmenin yollarını aramak istiyorum. Ayrıca öğretmenlere hak ettikleri değer verilsin.

Yrd. Doç. Dr. Gülcennet Öztürk (İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi): 2016 ülkemiz için zor zamanlara sahne olsa da tarihimizin bize verdiği güçle, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hedeflediği aydınlık yarınlara koşma isteğimizde zerre azalma meydana gelmeyecektir. 2017’nin bütün bilim camiasına, aydınlık yarınlarımızın müstakbel mimarı gençlerimize ve bütün Türkiye’ye huzur, başarı ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum.

Haberin Devamı

‘Bahçemiz çok küçük’

Eylül Naz Pehlivan (İlkokul): Okulda geçirdiğimiz zaman keşke daha uzun olsa. Çünkü oyun oynamaya zamanımız kalmıyor. Sıralarımız daha rahat olsun. Peki, 2017 bu isteklerimi gerçekleştirir mi?

2017 dilekleri

Twitter’da #2017Denİstediğim başlığı altında paylaşılan 2017 dileklerinden bazıları şöyle:

@druidgirll: ALES’ten 80-90, YDS’den 70-80 ve en az 3.00 not ortalaması. Bir de eğitim masraflarım için 25 milyon dolar.
@dalma_sevilay: Sistemi doğru düzgün eğitim standartları ve tabii ki barış, huzur.
@sedef56369105: Güzel bir lise kazanmak.
@Soullesshumann: Güzel bir üniversite de hayalini kurduğum mühendislik bölümünü kazanabilmek.
@issizgunlukblog: Atanıp öğrencilerime kavuşmak.

Yazarlar