Eğitim 1929 Büyük Buhran (Kara Perşembe) Olayı Nedir, Nedenleri Nelerdir?

1929 Büyük Buhran (Kara Perşembe) Olayı Nedir, Nedenleri Nelerdir?

24.02.2022 - 16:43 | Son Güncellenme:

Tarihte yaşanmış olan birçok önemli buhran bulunmaktadır. Bu buhranlar neticesinde ciddi sıkıntılar ortaya çıktığı bilinmektedir. Özellikle bazı olaylar tarihe büyük bir iz bırakmıştır. 1929 yılında yaşanan olayda bu duruma önemli bir örnek olmuştur. 1929 Büyük Buhran (Kara Perşembe) Olayı nedir, nedenleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

1929 Büyük Buhran (Kara Perşembe) Olayı Nedir, Nedenleri Nelerdir

1929 yılında başlayan buhranın dünyanın tamamında önemli etkileri olmuştur. Tabi bu etkiler olumsuz etkiler olarak bilinmektedir. 

Haberin Devamı

1929 Büyük Buhran (Kara Perşembe) Olayı Nedir, Nedenleri Nelerdir? 

1929 yılı söylendiği zaman 'Büyük Buhran' akla gelmektedir. Ayrıca bu buhrana 'Kara Perşembe’ adı da verilmiştir. Büyük Buhran, tüm dünyada yaşanmış olan en büyük ekonomik kriz olarak bilinmektedir. 1929'da başlayan krizin 1930'lu yıllara kadar devam ettiği görülmüştür. 

Olayın Nedenleri;

 - Amerikan ekonomisinin büyük kısmında söz sahibi olan holding sayısı 200 kadardı. Bir holdingin bile iflas etmesi ekonomiyi bozmaya yeterdi. 

 - Bankaların yetersiz ve dengesiz yapılanması. 

 - ABD Başkanı Hoover yönetiminin tecrübesiz olması ve yanlış politikaları. 

3 Ekim 1929 tarihinde New York Borsası düşüşe geçmeye başladı. Kara Perşembe olarak bilinen 24 Ekim 1929 yılında ise borsa çöktü. Tabi bu durum çok geçmeden ağır bir bunalımın başlamasına yol açtı. Artık dünyada tüm ekonomik dengeler alt üst olacaktı. 

Haberin Devamı

1929 Büyük Buhran Sonuçları Nelerdir? 

 - Binlerce banka battı. 

 - İnsanlar açlığa ve fakirliğe sürüklendi. 

 - Birçok insanın mal varlığı tükendi. 

 - Sosyal konumlar kaybedildi. 

 - İnsanlarda ruhsal anlamda çöküntüler meydana geldi. 

 - Takas usulü geçim tekrar ortaya çıktı. 

1929 yılında ortaya çıkan Büyük Buhran, 2. Dünya Savaşı zamanına kadar devam etmiştir. Sonuçları kötü olduğu için insanlık çok zor bir duruma gelmiştir. Bundan dolayı yaşanan buhran dünyanın görmüş olduğu en büyük ekonomik kriz olarak bilinir.