Eğitim Adak Orucu Nedir, Nasıl Tutulur? Adak Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

Adak Orucu Nedir, Nasıl Tutulur? Adak Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

27.05.2022 - 00:51 | Son Güncellenme:

Adak orucu kişilerin bir istek sonucu Allah'a borçlanması sonucu tutması gereken oruçtur. Adak orucunun adak gerçekleştikten sonra mutlaka kılınması ve Allah'a olan borcun ödenmesi gerekir. Adak orucunun ne olduğu, nasıl tutulması gerektiği ve oruca nasıl niyet edildiği hakkında ayrıntıları derledik.

Adak Orucu Nedir, Nasıl Tutulur Adak Orucuna Nasıl Niyet Edilir

Adak orucu, belirli bir niyetin gerçekleşmesine dair yapılan adağın sonucunda tutulması gereken oruçtur. Adak gerçekleştikten sonra orucu tutmak ve Allah'a olan borcu tamamen ödemek gerekir. 

Haberin Devamı

 Adak Orucu Nedir?

 Adakların şartlar gerçekleştiğinde yerine getirilmesi oldukça önemlidir. Mutlaka zaman kaybetmeden adakları yerine getirmek gerekir. Eğer şart gerçekleşmeden adağı yerine getirirseniz bu adak sayılmaz. Belli bir zamana bağlı olarak adak orucunu da tutmak gerekir.

 Oruç tutmanın yasak olduğu ve ramazan ayı dışında adak orucu tutabilirsiniz. Oruç adağı dinimizce vacip olarak bilinmektedir. Kişiler adak konusunda Allah'a söz vermişlerse mutlaka bu borç olur ve o zaman da orucunun tutulması gerekir. 

 Nasıl Tutulur?

 Adak adamak, kişilerin vacip ya da farz cinsinden olup kendine vacip ya da farz olmayan bir ibadeti yapacağına dair Allah'a söz vermesi ve o ibadeti kendine borç kılmasıdır. Herhangi bir zamana bağlı kalmadan mutlak adamların adanma anından itibaren yerine getirilmesi gerekir.

Haberin Devamı

 Oruç tutulmaya herhangi bir engel yoksa ve ramazan ayı değilse adak orucunu istediğiniz zaman kılabilirsiniz. Bu sayede adağınıza dair Allah'a olan borcunuzu ödeyerek adağınızı tamamlamış olursunuz. 

 Adak Orucuna Nasıl Niyet Edilir?

 Kişinin istediği bir zaman dilimi içinde Allah'a adak sebebiyle verdiği sözü tutmak için oruç tutmasına adak orucu denir. Şartın yerine getirilmesiyle birlikte bu niyet de Allah'a ibadet olarak belirlenmiş olan gün içinde gerçekleştirilir. Niyet ettim Allah rızası için adak orucu tutmaya diyerek niyet edebilir ve o gün adağınız için oruç tutabilirsiniz.