Eğitim Ağrı Dağı Efsanesi - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Ağrı Dağı Efsanesi - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

13.04.2023 - 12:13 | Son Güncellenme:

Ağrı Dağı Efsanesi, Fransa Şeref Nişanı ve Alman Yayıncılar Birliği Barış ödüllerinin sahibi olan Yaşar Kemal tarafından kaleme alınmıştır. Sözlü Türk edebiyatından günümüze kadar gelen roman, 1970 yılında basıldı. Ağrı Dağı Efsanesi kitabının konusu nedir? Karakterlerinin nitelikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ağrı Dağı Efsanesi - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

 Yaşar Kemal'in İnce Mehmet'ten sonra hem Türkiye'de hem de Avrupa'da en çok okunan romanı olan Ağrı Dağı Efsanesi, 1975 yılında usta yönetmen Memduh Ün tarafından sinemaya uyarlandı. Kadrosunda Fatma Girik, Hakan Balamir, Hayali Hamzaoğlu, Reha Yurdakul ve İhsan Yüce'nin yer aldığı film, Antalya Film Festivalinde "En İyi Görüntü Yönetmen" ödülünü kazandı. 

Haberin Devamı

 Ağrı Dağı Efsanesi Kitap Özeti 

 Adından da anlaşılacağı üzere Ağrı Dağı Efsanesi, roman ile efsanenin birleştiği bir eserdir. Efsaneye göre, bir at, bırakıldığı yerden ya da teslim edildiği kişiden 3 kere üst üste, eski sahibinin yanına döner, o at eski sahibini seçmiş demektir.

 Ahmet'in Mahmut Han'a hediye etmiş olduğu at, üç kez geri dönünce, Ahmet de geleneklere uygun davranarak atı geri alır. Mahmut Han ise, göz göre göre buna karşı çıkar. Çünkü at, onun için geleneğin değil gücün ve iktidarın bir simgesidir. 

 Mahmut Han, Ahmet'e tuzak kurar ve onu zindana attırır. Kızı Gülbahar'ı isteyen Ahmet'ten kimsenin başaramadığı bir şeyi ister. Eğer Ahmet Ağrı Dağı'nın zirvesinde ateş yakarsa Gülbahar ile evlenecektir. Ahmet, imkansızı başarır ve Ağrı Dağı'nın Ferhat'ı olur. 

Haberin Devamı

 Ağrı Dağı Efsanesi Konusu 

 Romanda zulme karşı tek vücut olmuş halkın mücadelesi ve Ahmet ile Gülbahar'ın destansı aşkı anlatılır. 

 Ağrı Dağı Efsanesi Karakterleri 

 1- Ahmet 

 Ahmet, geleneklere sıkı sıkı bağlı olan, mert ve yağız bir delikanlıdır. Dürüstlüğü ve mertliğiyle halkın sevgisini kazanan Ahmet için dünyada en önemli iki şey vardır. Aşk ve atlar. Bu yüzden ne atlardan ne de sevdasından vazgeçer. Ne kadar zulme, baskıya ve işkenceye uğrasa da kişiliğinden ödün vermez. 

 Yiğitliği kadar gözü pekliğiyle de tanınan Ahmet, romanda zulme karşı başkaldırının simgesidir. 

 2- Mahmut Han 

 Mahmut Han içinse önemli olan sadece tacı ve tahtıdır. Atın kendisini bırakıp Ahmet'i tercih etmesi ise onun otoritesini kaybetmesi anlamına gelir. Atı, takıntı haline getiren Mahmut Han, bu uğurda yüzlerce insanı öldürür ve işkenceden geçirir. Ancak halkı karşısında görünce geri adım atmak zorunda kalır. 

 3- Gülbahar 

 Mahmut Han2ın kızı olan Gülbahar, haksızlığa ve adaletsizliğe tahammül edemez. Bu yüzden babasına karşı cephe alır. Ahmet'i görür görmez ona aşık olur ve mücadelesinde her zaman yanında olmaya çalışır. 

 Ağrı Dağı Efsanesi Sayfa Sayısı 

 120 sayfa.