Eğitim Ali Suavi Kimdir? Kısaca Hayatı, Eserleri Ve Ölümü

Ali Suavi Kimdir? Kısaca Hayatı, Eserleri Ve Ölümü

02.05.2023 - 15:02 | Son Güncellenme:

Osmanlı döneminde özellikle Osmanlı imparatorluğunun son dönemlerinde birçok düşünür ve yazar uluslarını kurtarmak amacıyla farklı eylemler içerisinde olmuşlardır. Ali Suavi de bu oluşum içerisinde yer alan bir yazardır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Ali Suavi Kimdir Kısaca Hayatı, Eserleri Ve Ölümü

 Ali Suavi, daha çok Türkçülük akımını savunan ve Dönemin Padişahı II Abdülhamit'e baş kaldırısı ile ünlenen bir yazardır.

Haberin Devamı

 Ali Suavi Kimdir? 

 Ali Suavi, 1839 yılında İstanbul da dünyaya gelmiştir. Babası Çankırılı Hüseyin Ağa bir kağıt tüccarı idi Eğitimini İstanbul da tamamlayan Ali Suavi Osmanlı döneminde çeşitli eserler yazan yazar ve düşünür olarak Edebiyat tarihinde yerini almıştır.

 Ali Suavi Kısaca Hayatı

 1839 yılında dünyaya gelen Ali Suavi Eğitim hayatını tamamladıktan sonra 3 yıl kadar memuriyette çalıştıktan sonra öğretmenlik yapmaya başlamıştır. Ali Suavi Osmanlı Döneminin yazar ve düşünürü olmasına rağmen batının bilim ve eğitimini savunmuş ve Edebiyat tarihinde ilk Türkçülük akımını savunan kişi olarak tarihe geçmiştir.

 Ayrıca yine dönemin Padişahı II Abdülhamit'e karşı darbe girişimine yardımcı olan kişiler arasında yer almaktaydı. Bu yaşanan olaydan sonra Ali Suavi aynı zamanda sarıklı ihtilalci olarak anılmaya başlamıştır. Genç Osmanlı grubunun içerisinde yer almış ve destek olmuştur.

Haberin Devamı

 Ali Suavi Eserleri ve Ölümü

 Ali Suavi Osmanlı divan edebiyatı üyeleri arasında olmasına rağmen eserlerinde batı kültürü motifleri işlenmiş ve Türkçülük akımını destekleyen eserler üretmiştir. Eserlerden bazıları, Gazeteci, Hukuk-üş-Şevari, Kamus-ül-Ulum vel-Maarif önemli ve günümüze kadar gelenler arasındadır. Aslında Ali Suavinin bilinen 127 adet eseri olmasına rağmen büyük bir kısmı kaybolmuştur.

 Ali Suavi, 1878 yılında 39 yaşında Beşiktaş ta bulunan Çırağan sarayında hayata veda etmiştir. 18 yaşından ölüne kadar ulusunun gelişmesi ve daha iyi yerlere gelmesi için gerek kalemi gerekse siyasi hareketleri ile tarihe geçmiş bir yazardır.