Eğitim Ambivalans Nedir, Neden Olur? Ambivalans Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ambivalans Nedir, Neden Olur? Ambivalans Tedavisi Nasıl Yapılır?

09.09.2022 - 17:34 | Son Güncellenme:

Ambivalans önemli bir psikiyatrik durum olmakla beraber pek çok kişinin merak ettiği konulardan birisidir. Özellikle kişiler için çok önemli bir psikiyatrik rahatsızlık olduğu için dikkate alınması gerekir. Ambivalans nedir, neden olur? Ambivalans tedavisi nasıl yapılır? İşte, ambivalans hakkında merak edilenler.

Ambivalans Nedir, Neden Olur Ambivalans Tedavisi Nasıl Yapılır

Ambivalans bir duygu durum yapısıdır. Bireysel açıdan büyük önem taşımaktadır. Duyguların bir arada olması ve zıt duyguların çatışması üzerine bir yapısı bulunmaktadır.

Ambivalans Nedir?

Zıt duygu durumlarının aynı anda aynı kişiye aynı nesneye ya da aynı duruma karşı hissedilme durumuna ambivalans adı verilmektedir. Ambivalans çok güçlü duyguların bir arada hissedildiği bir duygu durum bozukluğudur. Ambivalans duygusu bir durum, kişi veya bir nesneye karşı ortaya çıkar. Bu duygular herhangi bir noktaya karşı iki zıt duygunun hissedilmesi ile oluşmaktadır.

Ambivalans Neden Olur?

Günümüzde pek çok sebepten dolayı ambivalans yaşayan kişiler bulunmaktadır. Fakat bu rahatsızlığın en temel sebebi çocukluk döneminden gelen travmalardır. Çocukluk yıllarında yaşanmış olan travmalar zaman içerisinde yetişkin dönemine geldiğinde farklı şekillerde kendini göstermektedir.

Duyguları oldukça keskin bir yapı altında olan kişiler bu duyguları aynı anda ve aynı kişi veya nesne ile duruma karşı yaşamaktadır. Bu sebepten dolayı kişiler uzman doktorlar tarafından tedavi edilir. Uzman doktorlar ile kişilerin çocukluk dönemine inilerek sorunlar incelenmektedir.

Ambivalans Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ambivalans tedavisinde ilaç kullanımı altta yatan sebeplere bağlı olarak uygulanmaktadır. Ek psikiyatrik hastalıklara bağlı olarak görülen ambivalanslarda ilaç kullanımının yanı sıra psikoterapi oluşturulur. Bunlara birlikte psikotik hastalardan şizofreni hastalarında oluşan ambivalans için davranışsal terapi ve ilaç tedavileri uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde özellikle antipsikotik ilaçlar kullanılır.

Şizofreni hastası olmayan kişilerde görülen ambivalans hastalığında ise bilişsel davranış terapisinin faydası oldukça büyüktür. Bu hastalara ek olarak anksiyete veya bipolar gibi hastalıklar da görülme olasılığı bulunmaktadır.

 

Yazarlar