Eğitim Antenatal (Doğum Öncesi) Dönem Nedir, Neden Önemlidir?

Antenatal (Doğum Öncesi) Dönem Nedir, Neden Önemlidir?

13.09.2021 - 15:43 | Son Güncellenme:

Dünyaya bir bebek getirmek, anne baba adayı olmak her zaman heyecan verici ve mutlu bir dönemdir. Bilhassa genç anne babalar ve ilk kez bebek bekleyen ebeveynler bakımından tüm gebelik dönemi heyecanlı, endişeli, kaygılı ve son derece mutluluk verici bir dönemdir. Sağlıklı bir bebe gelişimi ve komplikasyonsuz bir doğum için tüm gebelik dönemi önemlidir. İşte ilgiyle okuyacağınız gebelik döneminin son evresi olan antenatal dönem nedir, önemi ve konu hakkında detayları derledik.

Antenatal (Doğum Öncesi) Dönem Nedir, Neden Önemlidir

Tıp biliminde hamilelik dönemi kendi içinde de farklı bölümlere ayrılarak ele alınır, antenatal dönem ise gebeliğin doğum öncesi evresine verilen isimdir.

Antenatal ( Doğum Öncesi) Dönem Nedir?

Antenatal dönem, hamileliğin tespiti ile doğuma kadar geçen süre içinde annenin ve fetüsün periyodik kontrollerinin yapıldığı dönem ve bu işlemlerin yapılmasına verilen isimdir. Anne adayı gebeliğini öğrendiği andan itibaren kontrollerini düzenli bir biçimde yaparsa antenatal dönem yaklaşık 1-9 aylık bir periyottur. Fakat bazen çeşitli sebeplerle (örneğin, hamileliğin geç anlaşılması gibi) antenatal dönem gebeliğin daha ileri evresinde başlayabilir. O zaman bu evre doktora ya da sağlık kuruluşuna ilk başvuru zamanından itibaren hesaplanır. Gebeliğinin 3. ayında hekime başvurmuş anne için antenatal dönem 3-9, yani sadece 5 veya 6 aylık bir periyot olacaktır.

Antenatal Dönem Neden Önemlidir?

Antenatal dönem sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek ve sağlıklı bir gebelik dönemi geçirebilmek bakımından hem anne adayı hem doğacak bebek bakımından çok önemlidir. Problemsiz bir doğum için antenatal dönem mühimdir.