Eğitim Argun Han Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

Argun Han Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

11.04.2023 - 16:49 | Son Güncellenme:

Tarih boyunca birçok imparator ve hükümdarlar mevcuttur. Bu imparator ve hükümdarların tarih boyunca yaptığı birçok gelişme ve olaylar mevcuttur. Dolayısıyla bu konuyla ilgili araştırma yapanlar da oldukça fazladır. Argun Han hakkında merak edilenleri sizler için derledik.

Argun Han Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü Hakkında Bilgiler

Argun Han da tarihte merak edilen ve araştırılan tarihi kişilerden biridir. Moğol İmparatorluğu hükümdarlarından biri olan Argun Han, 1258 - 1291 yılları arasında yaşamıştır. Dönemde oldukça etkin olmasına rağmen 1291 senesinde ölümü ile yerine Geyhatu Han gelmiştir. Kendisi ise Ahmet Teküder'in yerine gelmiştir. İnternette en çok aranan tarihi isimlerden biri olarak yer alır. Moğol soyuna sahip olan Argun Han, 1284 - 1291 yıllarında hükümdarlık yapmıştır.

Argun Han Kimdir?

Argun Han ya da diğer bilinen adıyla Argon, Moğol İmparatorluğunun 1284 - 1291 yılları arasındaki hükümdarıdır. Babası Abaka Han gibi o da bir Budistti. Müslümanlara karşı ittifak kurmak için Avrupa'ya elçiler göndermesi onun bilinen en önemli özelliği idi. 2 çocuğu olan Argun Han, Cengiz Han soyundan geliyordu.

Moğol soyuna sahip olması ile Moğol İmparatorluğu İlhanlıların başına gelmişti. Franco - Moğol ittifakı için elçilikler göndermesi ile kısa sürede adını duyurmayı başarmıştı. Aynı zamanda ikinci bir gelin talebi de olmuştu. Ancak bu talebi yerine gelemedi. Henüz nişanlısı yoldayken kendisi Afganistan'da hayatını kaybetti.

Kısaca Hayatı ve Ölümü Hakkında Bilgiler

Büyük amcasından yeni bir gelin talep etmesine rağmen bu isteği gerçek olamadı. Kököçin yolda getirilirken, bu esnada ölen Argun ile evlenemedi. Bu yüzden Argun'un oğlu Gazan ile evlendi. 7 Mart 1291 senesinde ölen Argun Han, Cengiz Han soyundan geldiği için Han adını alır. Olcaytu ve Gazan adında da iki çocuğu bulunan Argun Han, Budist olması ile de tanınırdı. Afganistan'da ölen Argun Han'ın yerine Geyhatu Han gelmiştir.