Eğitim Armatür Nedir? Aydınlatma Armatür Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

Armatür Nedir? Aydınlatma Armatür Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir?

04.06.2021 - 00:25 | Son Güncellenme:

Daha geniş bir aydınlık ve etkili bir kompozisyon oluşturabilmek için, günümüzde armatür çeşitleri oldukça fazla kullanılıyor. Peki, armatür nedir? Aydınlatma armatür çeşitleri nelerdir, nasıl seçilir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Armatür Nedir Aydınlatma Armatür Çeşitleri Nelerdir, Nasıl Seçilir

Tasarım açısından günümüzde birçok farklı armatür modelleri bulunmaktadır. Aynı zamanda amaca uygun olarak değişik şekiller ve yapılır üzerinden de ürünler yer almaktadır.

Armatür Nedir?

Elektrik lambası kullanmak suretiyle yapay bir ışık oluşturabilmek için kullanılan elektrikli cihazları armatür denir. Bütün armatör çeşitlerinde gövde ile beraber Lambayı tutacak, değiştirilmesini sağlayacak hafif bir priz yer almaktadır. Böylece arzu edilen bu model rahatlıkla armatüre yerleştirilebilir.

Aydınlatma Armatür Çeşitleri Nelerdir?

Özellikle iç aydınlatma konusunda günümüzde birçok farklı armatür modelleri bulunmaktadır. Mekanın yapısına ve kişisel isteklere bağlı olarak amaca uygun farklı ürünler arasında tercih yapılabilir.

- Tip A tijli (sarkıtlı) model
- Tip B1 tavan armatürü
- Tip B2 tavan armatürü
- Tipi C Porselen kaide model armatür
- Tip çelik kafes modeli Etanj armatür
- Tip H tavan asma armatürü
- Projektör armatür çeşitleri

Yapısına bağlı olarak bu şekilde daha birçok farklı armatür modelinden ve çeşidinden bahsetmek mümkün. Modern tasarımlar ile beraber retro ve vintage gibi daha birçok değişik seçenek üzerinden tercih olanağı bulunmaktadır.

Aydınlatma Armatür Nasıl Seçilir?

Mekanın yapısına ve alanın boyutlarına bağlı olarak aydınlatma armatür çeşitleri seçilmektedir. Ayrıca yine mekanın tasarımına göre modern ya da klasik seçenekler arasından seçim yapılması önemlidir.

Örneğin mutfak ve oturma odaları için daha led ışık tasarım altında ürünler öne çıkarılmalıdır. Ayrıca mekana verilecek olan aydınlatma açısı da önemlidir. Geniş alanlar için mutlaka daha geniş bir alana aydınlatma imkanı sağlayacak armatürler önüne çıkarılmalıdır. Ev iş yerleri için de yine tasarım açısından dikkatli bir seçim gerçekleştirilmelidir.