Eğitim Asliye Ceza Mahkemesi Nedir? Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?

Asliye Ceza Mahkemesi Nedir? Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?

08.03.2021 - 14:24 | Son Güncellenme:

Asliye ceza mahkemesi ismini her birey sıklıkla hukuk alanında duymuştur. Fakat tam olarak asliye ceza mahkemesi konuları, hangi suçları içerdiği, hangi davalara baktığı konuları tam olarak bilinmeyebilir. Avukatların ve hukuk mezunlarının ilgi alanına ve meslek konularına giren konulardan birini de asliye ceza mahkemeleri oluşturur. Adli yargı kolunun içinde yer alan mahkemelerdir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Asliye Ceza Mahkemesi Nedir Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar

Asliye ceza mahkemelerinin belirli özellikleri ve faaliyet alanları mevcuttur. Bulundukları yerdeki il ya da ilçenin ismine göre adlandırılabilir. İhtiyaca göre bir den fazla şekilde bu mahkemeler yer alabilir. Örneğin Türkiye Asliye Ceza Mahkemesi isminden de anlaşılacağı gibi Türkiye'de yer alan asliye ceza mahkemesini ifade etmektedir.

Asliye Ceza Mahkemesi Nedir?

Adli yargı kolunun içinde yer alan ceza mahkemelerinden birine de asliye ceza mahkemesi denmektedir. Tek hakimlik mahkemeler olarak bilinmektedir.

İhtiyaca göre bir bölgede birden fazla yer aldığında ise numaralandırma sistemi ile adlandırılır. Bulunduğu yerin ismini alır.

Ceza yargılama sisteminin temel mahkemelerinden biridir. Diğer ceza mahkemeleri düşünüldüğünde bu mahkemelerin görevli yani sorumlu olmadığı tüm davalara asliye ceza mahkemesi bakmaktadır.

Ceza yargılamaları ise, asliye ceza mahkemesi de dahil olmak üzere ağır ceza mahkemesi, çocuk mahkemesi, çocuk ağır ceza mahkemesi, fikri ve sinai haklar ceza mahkemesi gibi seçeneklerde yapılmaktadır.

Asıl cezanın yargılandığı temel iki mahkeme vardır. Bu iki mahkeme asli ceza mahkemesi ve ağır ceza mahkemesidir. Bu iki mahkeme dışında kurulan mahkemeler özel kanunlarda kurulur. Bu yüzden de özel mahkemeler olarak geçmektedir.

Asliye Ceza Mahkemesi Hangi Davalara Bakar?

Asliye ceza mahkemesi diğer mahkemelerin bakmadığı yükümlü olmadığı tüm davalara bakmaktadır. Belirli suçlar ile ceza alan kişilerin mahkemeleri bu davaları oluşturmaktadır. Asliye ceza mahkemelerinin baktığı davalar şöyledir:

Haberin Devamı

Hırsızlık davaları

Cinsel suç ve saldırı davaları

Adam yaralama davaları

Tehdit davaları

Özel hayatın gizliliği davaları

Basit dolandırıcılık davaları

Cumhur başkanına hakaret suçu ile gelen davalar

Uyuşturucu madde bulundurma ve satma davaları

Bilişim, iftira ve özel belgede sahtecilik suçlarını kapsayan davalar

Bu ve bunun gibi daha pek çok suçu içeren davalara asliye ceza mahkemesi bakmaktadır. Ayrıntılı ve daha fazla davaya ulaşmak için araştırma yapmak gerekmektedir.