Eğitim Büyük Okyanus Nerede Yer Alır? Derinliği, Yüzölçümü Ve Kıyıları

Büyük Okyanus Nerede Yer Alır? Derinliği, Yüzölçümü Ve Kıyıları

23.03.2022 - 05:06 | Son Güncellenme:

Okyanus bir coğrafya terimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Okyanus aslında ana karaları birbirinden ayıran büyük denizdir. Okyanus denilen bu su kütlesi bir gezegenin hidrosferinin çoğunu meydana getirir. İşte okyanus dendiğinde literatürde ilk akla gelen önemli okyanuslar olarak Hint okyanusu, Kuzey Kutbu okyanusu, Güney Kutbu okyanusu, Atlantik okyanusu ve Pasifik okyanusu gelmektedir. Pasifik okyanusunun bir diğer ismi de Büyük okyanustur. Büyük okyanus nerede yer alır, derinliği, yüz ölçümü ve kıyıları nedir detayları ile derledik.

Büyük Okyanus Nerede Yer Alır Derinliği, Yüzölçümü Ve Kıyıları

Dünya coğrafyamızda okyanuslara meraklı olan kişiler mutlaka Büyük okyanusun önemini ve özelliklerini bilmektedir. Bizler de dünya coğrafyası eğitimlerimizde mutlaka Büyük Okyanusun ismini duymuşuzdur. Hatta okyanusların özelliklerine baktığımızda kıtaların birbirinden ayıran engin ve açık denizler oluşu da dikkatleri üzerine toplamasına yetmiştir.

Büyük Okyanus Nerede Yer Alır?

Pasifik okyanusu ya da bir diğer ismiyle Büyük okyanusu Asya, Amerika ve Okyanusya kıtaları arasında yer almaktadır. Dünyanın en büyük okyanusu olduğu için Büyük okyanus ismiyle de anılmaktadır.

Okyanusa Pasifik ismini ise İspanya Krallığı adına dünyayı dolaşan Portekizli denizci Ferdinand Magellan vermiştir. Bağlanan Büyük okyanusun güneyinde Antartika kıtası yer almaktadır.

Büyük Okyanus Derinliği

Çukur bir yerin derin olma hali bizlere coğrafya terimi olan derinlik ölçülerini vermektedir. Su birikintileri diye geçen ırmakların, denizlerin, göllerin ve okyanusların ayrı ayrı derinlik ölçüleri vardır. Büyük okyanusun da derinlik bilgileri merak edilmektedir. Büyük okyanusun azami derinliği 11.022 m olarak geçmektedir. Bilindiği gibi azami derinlik en fazla, en üst ve en büyük sınır demektir.

Büyük okyanusun en büyük okyanus olduğunu düşündüğümüzde 165.200.000 km² bir alana sahip olduğuna da şaşırmamak gerekir. 4.280 m ise Büyük Okyanusun ortalama derinliğidir.

Büyük Okyanus Yüzölçümü

Yüz ölçümü terimi hem matematik hem de coğrafya terimidir. Kelime anlamı olarak bir şeyin veya bir yerin yüzeyinin ölçülmesidir. Burada bahsedilen yüzeyinin ölçülmesi ise ilgili şeyin kapladığı alanın ne kadar olduğunu hesaplamaktır. Büyük okyanus da kapladığı alan yani yüzölçümü itibariyle dünyanın en büyük okyanusudur. Büyük okyanusun yüzölçümü yani kapladığı alan 165.200.000 km² alandır.

Büyük Okyanus Kıyıları

Kıyı terimi bizlere coğrafi şekil kategorisini anlatmaktadır. Kara, deniz veya okyanusun birleştiği alanlar kıyılardır. Kıyı bölümlerinde bir kara parçası bir su kütlesiyle birleşik haldedir. Bu yüzden bu yerlere sahil de denmektedir. Suyun karayla birleştiği yeri yani sahili anlatmak için de kıyı terimi kullanılmaktadır. Karanın deniz boyunca uzandığı kıyılarda insanlar çeşitli etkinlerde de bulunabilmektedir.

Büyük okyanus kıyılarına baktığımızda çok sayıda ülkeyle karşılaşırız. İşte bu ülkeler Rusya, Kuzey ve Doğu Asya, Kuzey Kore, Japonya, Çin, Güney Kore, Tayvan, Makao, Hong Kong, Filipinler, Vietnam, Güney Doğu Asya, Kamboçya, Endonezya, Doğu Timor, Singapur, Tayland, Brunei, Malezya gibi ülkeler Büyük okyanus kıyılarıdır.