Eğitim Çakıl Taşı Nedir? Kayaç Mıdır? Kısaca Çakıl Taşının Özellikleri

Çakıl Taşı Nedir? Kayaç Mıdır? Kısaca Çakıl Taşının Özellikleri

03.01.2022 - 17:10 | Son Güncellenme:

Dekorasyon amacıyla kullanılan birçok malzeme bulunmaktadır. En çok kullanılan dekorasyon ürünleri ise genelde dış alanlarda kullanılan doğal taşlardır. Peki hayatımızda hemen hemen gördüğümüz çakıl taşı nedir? Bir kayaç mıdır? Çakıl taşının özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Çakıl Taşı Nedir Kayaç Mıdır Kısaca Çakıl Taşının Özellikleri

Çakıl taşları da dekorasyon amacıyla ve birçok amaçla kullanılan doğal taşlar arasındadır. Gerek renkleri gerek fiyatı gerekse kolay bulunması kullanım alanlarının genişlemesine yardımcı olmaktadır. Çakıl taşları birçok alanda kullanılan doğal bir malzemedir.

Haberin Devamı

 Çakıl Taşı Nedir?

 Çakıl taşı deniz, nehir ve göl kenarlarında bulunan bir doğal taş türüdür. Büyük taşların suyun, rüzgarın ve diğer doğa olaylarının etkisiyle ufalanması ile oluşan bir taş türüdür. Doğanın aşındırması sonucunda oluşan bu taşlar rengarenk görüntüsü ve boyutları ile dikkat çekmektedir. Özellikle inşaat işlerinde ve dış cephe ( bahçe, yürüyüş yolu v.b) dekorasyonlarında sıkça kullanılmaktadır. 

 Çakıl taşlarını diğer taşlardan ayıran en önemli özelliği ise boyutlarıdır. Çakıl taşlarının boyutlarının çapları 2 mm ile 70 mm arasında değişmektedir. 70 mm den büyük boyutta olanlarına moloz denilmektedir. 2 mm den küçük olanlara ise fiske adı verilmektedir.

 Kayaç Mıdır?

 Kayaçlar birçok farklı şekilde yer yüzünde bulunmaktadır. Kayaçlar bilim insanları tarafından özelliklerine göre farklı sınıflara ayrılmaktadır. Çakıl taşları da bir çeşit kayaç türü olarak nitelendirilmektedir. Fiziksel tortul kayaçlara örnek olarak gösterilen çakıl taşları doğada en kolay bulunabilen kayaçlardan birisidir.

Haberin Devamı

 Kısaca Çakıl Taşının Özellikleri

 Çakıl taşları bulundukları yere göre farklı şekillerde ve boyutlarda olabilmektedir. Genelikle su kenarlarında bulunan çakıl taşları bulunduğu yere göre değişik şekillerde olmaktadır. Deniz ve okyanus kenarında bulunan çakıl taşları yassı bir görünüme sahiptirler. Akarsu kenarlarında bulunan çakıl taşları ise daha yuvarlaktır.

 Deniz kenarlarındakilerin yassı olmasının nedeni dalgaların aşındırmasından kaynaklıdır. Akarsu kenarlarındakilerin yuvarlak olması ise sürekli olarak su ile beraber yuvarlanarak yoluna devam etmesidir.

Yazarlar