Eğitim Çello Nedir, Nasıl Bir Çalgıdır? Çello Hangi Ağaçtan Yapılır, Hangi Ülkeye Aittir?

Çello Nedir, Nasıl Bir Çalgıdır? Çello Hangi Ağaçtan Yapılır, Hangi Ülkeye Aittir?

31.03.2021 - 06:12 | Son Güncellenme:

Çello son dönemin en ilgi çeken müzik aletlerinden biridir. Eşsiz sesini duyanların merak ettiği çello nasıl bir çalgıdır? Özellikle müzikseverlerin çello hakkında merak ettiği birçok konu araştırılmaktadır. Çello ile yeni tanışanlar ise hangi ağaçtan yapılır, çello hangi ülkeye aittir gibi konuları merak etmektedir. Çello nedir, nasıl bir çalgıdır? Çello hangi ağaçtan yapılır, hangi ülkeye aittir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çello Nedir, Nasıl Bir Çalgıdır Çello Hangi Ağaçtan Yapılır, Hangi Ülkeye Aittir


Çello daha çok viyolonsel adıyla bilinmekte olup ilk kez 16. yüzyılda ortaya çıktığı bilinmektedir. Her ne kadar 16. yüzyılda ilk örneklere rastlansa da müzik aletinin yaygın olarak kullanılması 18. yüzyılda olmaktadır.

Çello Nedir, Nasıl Bir Çalgıdır?

Viyolin müzik aletleri ailesinden yaylı bir müzik aletidir. Yaygın adı viyolonseldir. Enstrüman telli, yaylı ve tenor sesine sahiptir. Orkestralardaki bas seslerin tamamlanması amacıyla kullanılan çellonun ilk örnekleri 5 telli olarak görülmüştür.

4 telli olan çellonun sesinin insan sesine en benzer olan enstrüman olduğu ise kabul edilmektedir. Tasarımının da kadın vücuduna benzemesi dikkat çekmektedir. Özellikle operaya ait eserlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Aynı aileye ait olan keman ile görüntüsü benzese de kemana göre çok daha büyük boyutlara sahiptir. Tam ebatlardaki çello haricinde daha küçük ebatlarda birçok farklı ölçekte çello bulunabilmektedir.

Çello Hangi Ağaçtan Yapılır, Hangi Ülkeye Aittir?

Çello hakkında merak edilen bir diğer konu ise enstrümanın hangi ülkeye ait olduğudur. 16. yüzyılda ilk örneklerine rastlanan çellonun Fransa'da ortaya çıktığı bilinmektedir. Yaygın hale 18. yüzyıllarında ulaşan çello Fransa'dan tüm dünyaya yayılmıştır.

Çellonun hangi ağaçtan yapıldığı da en çok araştırılan konulardan biridir. Çello yapımında ise farklı ağaç türleri kullanılabilmektedir. Çello yapımında hafif ve yumuşak türler tercih edilmiştir. Genellikle tercih edilen ıhlamur, abanoz, kavak, akçaağaç, söğüt ve ladin ağaçları olmaktadır.