Eğitim Ceyhan Nehri Nerede? Nereden Doğar Ve Nereye Dökülür?

Ceyhan Nehri Nerede? Nereden Doğar Ve Nereye Dökülür?

15.01.2022 - 03:19 | Son Güncellenme:

Ülkemizde farklı özelliklere sahip pek çok nehir bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Ceyhan nehridir. Ceyhan nehri Akdeniz'e dökülen ikinci büyük nehrimiz olma özelliğine sahiptir. Peki Ceyhan nehri nerede? Nereden doğar ve nereye dökülür? Ceyhan nehri hakkında merak edilenleri derledik.

Ceyhan Nehri Nerede Nereden Doğar Ve Nereye Dökülür

Ülkemizde bulunan nehirlerden birisi de Ceyhan nehridir. Ceyhan nehrinin nere olduğu ve nereye döküldüğü son zamanlarda sıklıkla araştırılmaktadır.

Ceyhan Nehri nerede?

Ceyhan nehri ülkemizde Akdeniz'e dökülen ikinci büyük nehirdir. Uzunluğu 476 kilometre olan Ceyhan nehri Söğütlü ve Hurma adındaki iki kolun birleşmesi ile meydana gelmektedir. Ülkemizin önemli akarsularından olan Ceyhan nehri Akdeniz bölgesinde bulunmaktadır. Ayrıca Çukurova'nın iki ana hayat kaynaklarından birisidir.

Ceyhan nehri şehrin can damarıdır. Akdeniz Bölgesinin en büyük akarsuyu olma özelliği taşımaktadır. Başlıca kolları ise Söğütlü, Hurman, Göksun, Mağara Göz, Fırnız, tekir, Körsulu ve Aksu çayları olmaktadır.

Nereden Doğar ve Nereye Dökülür?

Ceyhan nehri Elbistan'ın 3 kilometre güneydoğusunda bulunan Pınarbaşı Mevkii'nden doğmaktadır. Elbistan'ın ortasından geçen Ceyhan nehri şehir için çoık önemlidir. Akldeniz Bölgesinde bulunan nehir bu bölgenin en büyük akarsuyu olmaktadır. Ardından Ceyhan nehri Çukurova'da geniş bir delta oluşturarak Akdeniz'de İskenderun Körfezine dökülmektedir.

Ceyhan nehri Kahramanmaraş il sınırları içerisinde derin vadilerden geçmektedir. Bu vadelerin pek çoğu ise baraj suları altında kalmıştır. Menzelet Baraj gölünün bitiş noktasından itibaren başlayan kısık vadisi günümüzde hala doğal yapısını korumaktadır.

Ceyhan vadisi barajlar için oldukça uygundur. Bu nedenle üzerine pek çok baraj kurulmuştur. Nehir üzerinde pek çok hidroelektrik santrali bulunur. Bunlar sırası ile Sarsap, Kandil, Sarıgüzel, Hacınınoğlu, Menzelet, Kılavuzlu, Sır, Berke, Aslantaş, Okşan ve Berkman hidroelektrik santralleridir. Bunlar dışında Ceyhan nehri tarım sulaması bakımından oldukça büyük bir kaynak olmaktadır.