Eğitim Davranışçı Kuram Nedir, Neyi Savunur? Davranışçı Kuram Özellikleri Nelerdir?

Davranışçı Kuram Nedir, Neyi Savunur? Davranışçı Kuram Özellikleri Nelerdir?

04.02.2022 - 15:13 | Son Güncellenme:

Davranışçı kuram ne olduğu ve neyi savunduğu merak edilen kuramlardan biridir. Özellikle birçok kişi tarafından da davranışçı kuram araştırılan kuramlar arasındadır. Bu bakımdan davranışçı kuramın ne olduğunu öğrenebilir ve kuram ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Davranışçı kuram nedir, neyi savunur? Davranışçı kuram özellikleri nelerdir tüm detayları ile derledik.

Davranışçı Kuram Nedir, Neyi Savunur Davranışçı Kuram Özellikleri Nelerdir

Davranışçı kuram ölçülebilir ve aynı zamanda gözlenebilir olan davranışları inceleyen bir kuramdır. Bu kuramda organizmaların içsel süreçleri değil uyarıcılar karşısında verdiği tepkiler dikkate alınır.

Haberin Devamı

Davranışçı Kuram Nedir, Neyi Savunur?

Davranışçı kuram gözlenebilir ve aynı zamanda da ölçülebilir olan davranışları inceleyen bir kuramdır. Öğrenmenin uyarıcı ve davranış arasındaki bağı kurarak gelişmesini ve pekişmesini sağlamak ve davranışı değiştirmek üzerine olan bir kuramdır.

Davranışçı kuram problemlerin çözümlerinde uygulanan davranışların kişilerin geçmişte yaşadıklarına göre şekillendiğini ileri sürerler. Davranışçı kuram savunucularına göre kişiler geçmişlerinde yaşadıkları olaylara ya da durumlara göre yeni davranışlar ortaya koyarlar ve buna göre bir davranış biçimi oluştururlar. 

Davranışçı Kuram Özellikleri Nelerdir?

Davranışçı kuramda temel ilke olarak pekiştirilen her davranışın öğrenildiği ileri sürülür. Bu kurama göre olaylara karşı verilen tepkiler ve gösterilen davranışlar geçmişte yaşanan durumların bir sonucudur ve bu da davranışlar üzerinde belirleyicidir. Psikolojinin ya da öğrenmenin konusunun sadece öğrenilebilir ve gözlemlenebilir davranışlar olması gerektiğini savunan davranışçı kuram uyaran-tepki arasındaki bağ ile ve geçmişiyle ilgilenir.