Eğitim Doğrusal (Lineer) Fonksiyon Nedir? Doğrusal Fonksiyon (Kalkülüs) Nasıl Anlaşılır?

Doğrusal (Lineer) Fonksiyon Nedir? Doğrusal Fonksiyon (Kalkülüs) Nasıl Anlaşılır?

23.04.2021 - 04:19 | Son Güncellenme:

Doğrusal (lineer) fonksiyon sıklıkla karşılaşılmakta olan bir kavram olarak bilinmektedir. Siz de sürekli olarak karşılaştığınız fonksiyonların anlamını öğrenmek isteyebilirsiniz. Doğrusal (lineer) fonksiyon nedir? Doğrusal fonksiyon (kalkülüs) nasıl anlaşılır? Doğrusal fonksiyon ile ilgili detayları derledik.

Doğrusal (Lineer) Fonksiyon Nedir Doğrusal Fonksiyon (Kalkülüs) Nasıl Anlaşılır


Doğrusal (lineer) fonksiyon, hem 9.sınıf konusu olarak hem de ygs konusu olarak bilinmektedir. Doğrusal fonksiyon ise hem matematikte hem de geometride karşınıza çıkan konular arasında yer almaktadır. Doğrusal (lineer) fonksiyon en temel şekilde f(x) = ax + b ile ifade edilebilir.

Doğrusal (Lineer) Fonksiyon Nedir?

Doğrusal (lineer) fonksiyon, aynı zamanda matematik dilinde kalkülüs olarak da bilinmektedir. Doğrusal fonksiyon reel sayılardan reel sayılara gitmekte olan fonksiyonları ifade etmektedir. Aynı zamanda doğrusal fonksiyon yerine lineer fonksiyon da sıklıkla kullanılmakta olan bir kavramdır.

Aynı zamanda doğrusal fonksiyon derecesi sıfır olan polinom olarak da ifade edilebilen bir polinom olarak bilinmektedir. Doğrusal polinom daha kolay bir biçimde anlatılması gerekirse sıfır polinom olarak da ifade edilebilir.

Doğrusal Fonksiyon (Kalkülüs) Nasıl Anlaşılır?

Doğrusal fonksiyon (kalkülüs), reel sayılar kümesinde tanımlı olan bir sayı olmalıdır. Doğrusal fonksiyon olması için f(x) = ax + b fonksiyonunda a sayısının 0'dan farklı bir sayı olması gerekmektedir. Bu fonksiyona ise doğrusal fonksiyon denilmektedir. Bir fonksiyonun doğrusal fonksiyon olup olmadığı aynı zamanda da çizginin düz gitmesinden anlaşılmaktadır.

Doğrusal fonksiyon aynı zamanda derecesi sıfır veya bir olan doğrusal bir polinom fonksiyon olarak ifade edilebilir. Doğrusal fonksiyon denkleminde yer alan a ve b sabit birer sayı olarak yazılmaktadır. Formülde yer alan x ise bir değişken olarak ifade edilebilir. f(x) = ax + b denkleminde değişkenin kat sayısının yani a'nın sıfırdan farklı bir sayı olması gerektiği de söylenebilir.