Eğitim Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

12.04.2023 - 01:03 | Son Güncellenme:

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Peyami Safa'nın otobiyografik özellikler taşıyan ve ülke çapında en çok okunan romanıdır. İlk baskısı 1930 yılında yapılan romanda, derin psikolojik tahliller ve karakter analizleri mevcuttur. Kitap 1967 yılında Nejat Saydam tarafından sinemaya uyarlanmıştır. Filmde Kartal Tibet, Hülya Koçyiğit, Tunç Oral ve Muzaffer Tema gibi ünlü isimler rol almıştır. Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nun kitabı, özeti ve karakterleri hakkında merak edilenler.

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu - Kitap Özeti Oku, Konusu, Karakterleri Ve Sayfa Sayısı

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, 1985 yılında mini dizi olarak ekranlara taşınmıştır. Toplam 6 bölümden oluşan dizinin oyuncu kadrosunda Neriman Köksal, Muhterem Nur ve Yusuf Sezgin yer almaktadır. Dizinin yönetmenliğini ise Salih Diriklik üstlenmiştir. 

Haberin Devamı

 Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Kitap Özeti Oku

 Burhan dizinden hastadır. Dizindeki hastalık yürümesine ve çalışmasına engel olur. Kendisine kemik veremi teşhisi konur. Veremin başta ciğerler olmak üzere diğer organlara sıçrama riski vardır. Bunun önüne geçmesi için Burhan'ın iyi beslenmesi ve rahat bir yaşam sürmesi gerekir. Ancak, mevcut yaşam şartları göz önünde bulundurulduğunda bu imkansızdır. 

 Burhan, hastanede tanıştığı Nüzhet'e aşık olur ve evlerine gidip gelmeye başlar. Nüzhet de Burhan'dan hoşlanmaktadır. Ancak aile dostları Doktor Ragıp da Nüzhet ile evlenmek istemektedir. Nüzhet'in annesi de kızının Ragıp Bey ile evlenmesini ister ve bu konuda kızına baskı yapar. 

 Burhan ameliyat olur ve tamamen iyileşir. Ancak hastaneden çıktığında Nüzhet ile Doktor Ragıp'ın evlendiklerini öğrenir. 

Haberin Devamı

 Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Konusu 

 Romanda Burhan'ın imkansız aşkı ve tedavi süreci anlatılmaktadır. 

 Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Karakterleri 

 1- Burhan 

 Romanın ana karakteri olan Burhan, 15 yaşında bir çocuktur. 7 yaşından beri dizinden hasta olan Burhan, içine kapanık biridir. Bunun nedeni hayatının büyük bir kısmının hastanede geçmesidir. Ailesine çok düşkün olan Burhan, bir yandan ailesine bakmaya çalışırken bir yandan etkisi altında olduğu hastalıktan kurtulmaya çalışır. 

 2- Nüzhet 

 El bebek gül bebek yetiştirilen Nüzhet, köşkte yaşayan zengin bir kızdır. Buna karşın çevresindeki yaşıtlarından çok daha olgundur. Piyano ve Fransızca eğitimi alan Nüzhet, çevresindeki insanlara karşı duyarlıdır. Yardımsever ve anaç bir karakter olmasının yanı sıra, asi ve özgürlüğüne düşkün olduğu için kendi kararlarını kendi vermek ister. Ancak bu ailesiyle, özellikle annesiyle çatışmasına neden olur. 

 3- Doktor Ragıp 

 35 yaşındaki Doktor Ragıp, hayatta her istediğini elde etmiş, hırslı ve başarılı bir adamdır. Nüzhet'e aşık olduğu için onunla evlenmek ister. 

 Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Sayfa Sayısı 

 Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, 112 sayfadır.