Eğitim Dram Nedir? Kısaca Dram Türünün Özellikleri Nelerdir?

Dram Nedir? Kısaca Dram Türünün Özellikleri Nelerdir?

24.03.2022 - 15:27 | Son Güncellenme:

Dram, sahnede oynanmak için yazılan şekil olarak da konuşmaya dayanan ve karşıtların çatışması ile gelişen bir oyun türüne verilen isimdir. İlk olarak lirik ve epik türünün yanında üçüncü bir edebiyat türünün adı olarak da kullanılan, eski Yunan’da eylemin zamanla kişileştirilerek canlandırılması olayına dram adı verilmiştir. Dram nedir merak edilen tüm detayları ile sizler için derledik.

Dram Nedir Kısaca Dram Türünün Özellikleri Nelerdir

Dram sanatı sözü, aynı zamanda geniş anlamda, tek ya da bir grup kişinin, başkaları önünde bir eylemi canlandırması anlamına gelir. 

Haberin Devamı

 Dram Nedir?

 Hayatı olduğu gibi, tüm gülünç ve acıklı ve gülünç yönleri ile dışa yansıtan, sahnede gösterilmek için yazılmış olan ti­yatro oyunlarına dram adı verilir. Dram, belli kurallara da bağlı değildir. Aynı zamanda gerçe­ğe uygunluğu da çok önemlidir. 19. yüzyılda tiyatroyu günlük hayata yaklaştırmak ve trajedinin katı kurallarını yıkmak için başlatılan bir tiyatro türüdür.

 Dramlarda, trajedilerde işlenen acıklı olaylarla birlikte aynı zamanda komedi oyunlarında işlenen güldürü unsurları da birlikte işlenir. Dram, trajedinin katı kurallarını yıkmak için trajediye bir tepki olarak ortaya çıkar. Komediler, sadece hayatın gülünç; trajediler ise sadece acıklı yönlerini konu edinir. Aslında hayat sevinçleri ve acıları ile, bir bütün olarak işlenir. 19. yüzyılda ise, hayatı bir bütün olarak ele alan bu anlayış Fransa’da dram türünü ortaya çıkarmıştır. Bu sayede dram sayesinde artık sahnede hayatın hem çok acıklı hem de gülünç ve eğlenceli yanları birlikte işlenmeye başlandı.

Haberin Devamı

 Kısaca Dram Türünün Özellikleri Nelerdir?

Hem güldürücü hem de acıklı olaylar, hayatta olduğu gibi her zaman bir arada bulunur. Bu sayede komik ve trajik öğeler dram­da da kaynaşmış olur.

Kişiler, aynı zamanda toplumun her kesiminden rahatlıkla seçilebilir.

Olaylar tarihin herhangi bir bölümünden alınabildiği gibi, günlük hayattan da alınabilir.

Kişiler toplumun her bölümünden seçilebilir.

Her türlü olay ise, seyircinin gözünün önünde canlandırılır.

Kişilerin ve olayların gerçeğe uygun olmasına dikkat edilir.

Her türlü olay ise, seyircinin gözü önünde canlandırılır.

Yalın, sade, anlaşılır ve halkın konuştuğu dil bu eserlerde kullanılır.

Nesir ya da nazım şeklinde de olabilir.

Üç birlik kuralına uyma zorunluluğu bulunmaz. Dramı, (Yer, olay birliği, zaman) trajedi ve komediden ayıran önemli özelliktir.

Dram türünün en başarılı örneklerini ise, Victor Hugo yazdı.

Kahramanlar ait oldukları ve yaşadıkları çevrenin dili ile konuşurlar.

Shakespeare ise; dram, trajedi ve komedi türünde çok başarılı örnekler vermiştir.

Dramların işledikleri konulara göre feeri, melodram ve trajikomik olmak üzere 3 çeşidi vardır.