Eğitim Ebu Zer El-Gıfârî Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Ebu Zer El-Gıfârî Kimdir? Kısaca Hayatı Ve Ölümü

01.05.2023 - 14:01 | Son Güncellenme:

Ebu Zer El-Gıfari peygamber efendimizin (SAV) sırdaşı ve aynı zamanda zahid, abid, cömert bir sahabidir. Rivayete göre gönlünden hep iyilik ve güzellik geçmiştir. Ebu Zer Gıfari kimdir, hayatı ve ölümü ile ilgili bilgiler nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Ebu Zer El-Gıfârî Kimdir Kısaca Hayatı Ve Ölümü

Ebu Zer El-Gıfari'nin ismi Büreyr, Yüreyr, Berir ve Yezid olarak da bilinmektedir. Annesinin adı Remle binti vakıa, babasının ismi ise Abdullah ya da Seken olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Haberin Devamı

 Ebu Zer El-Gıfari Kimdir?

 Ebu Zer El-Gıfarı, Yenbu ismindeki liman şehrinin yakınlarında oturmakta olan Beni Gıfar kabilesinin bir ferdidir. Hz. Muhammed (SAV) Medine'ye hicrete gidinceye kadar kabilesinde kalmış fakat daha sonra kendisi de Medine'ye hicret etmiştir. Mensup olduğu kabile yağmacı, baskın yapan ve yol kesen bir kabile olduğundan rivayete göre kendisinin de kabileye mensupken bu davranışlarda bulunduğu söylenir.

 Fakat o halkındaki diğer insanlar gibi putlara tapmazdı hatta putlardan nefret eder ve onların saçma olduğunu düşünürdü. Bir rivayete göre de İslamiyet'i kabul etmeden 2-3 sene öncesinde Allah'a (CC) ibadet etmeye başladığı söylenir.

 Kısaca Hayatı ve Ölümü

 Ebu Zer El-Gıfari Beni Gıfar kabilesine mensuptur fakat hiçbir zaman putlara tapmamıştır. Hz. Muhammed'in (SAV) İslamiyet'i tebliğ etmeye başladığı zamanlarda Mekke'de birinin peygamber olduğunu söylediği haberini aldı ve durumdan haberdar olmak için kardeşini Mekke'ye gönderdi. Kardeşi tüm bilgilerin doğru olduğunu ve birinin kendisini peygamber diye tanıttığını söylediğinde kendisi gitmek istedi ve yola koyuldu.

Haberin Devamı

 Bilinen bir bilgiye göre zaten putlara tapmayan Ebu Zer El-Gıfari İslamiyet ile tanışmadan 2-3 yıl öncesinde Allah'a ibadet etmeye başlamıştır. Kabilesini tamamen bırakıp Mekke'ye geldikten sonra Müslüman olan Ebu Zer El-Gıfari ilk Müslümanlardan biri ve yaşamı boyunca da peygamber efendimizin en iyi sırdaşlarından biri olmuştur.