Eğitim Ekys Nedir? Ekys Sınavına Kimler Girebilir?

Ekys Nedir? Ekys Sınavına Kimler Girebilir?

18.02.2021 - 16:38 | Son Güncellenme:

Ülkemizde belli kadrolara yerleşilmesi veya atama yapılması için birçok sınavlara girilmektedir. Bu sınavlardan bir tanesi de EKYS'dir. EKYS'nin açılımı ne demektir? Bu sınavı hangi kurum yapar? Bu sınavı kazananlar hangi kadrolara atanır? EKYS sınavına girme şartları nelerdir? Bu sınavı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu düzenlemekte midir? İşte EKYS ile ilgili detaylar.

Ekys Nedir Ekys Sınavına Kimler Girebilir

EKYS, eğitim kurumlarına yönetici seçme sınavı anlamına gelmektedir Bu sınav ile Milli Eğitim Bakanlığı bağlı birimlerine yönetici olarak atanabilir. Bu sınavda, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kurumu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı talimatlarına göre yapılır.

Haberin Devamı

EKYS Nedir?

Eğitim kurumlarına yönetici seçme sınavı anlamına gelen bu sınav ile okullara Müdür veya Müdür Yardımcısı olarak atamalar yapılır. Bu sınava girip başarılı olanlar Müdür veya Müdür Yardımcısı kadrolarına atanma hakkı kazanır.

Okullarda Müdür veya Müdür Yardımcısı olmak isteyenler için bu sınav ayrı ayrı gerçekleştirilir. Bu sınavdaki branşlara girmek için başka başka şartlar gerekmektedir. Ancak sınavın soruları hemen hemen aynıdır. Yazılı ve sözlü olmak üzere sınav iki aşamada gerçekleştirilmektedir.

EKYS Sınavına Kimler Girebilir?

Bu sınava başvuru da Müdürlük ve Müdür Yardımcılığı için farklı şartlar bulunmaktadır. Müdürlük için daha önce müdür kadrosunda görev yapmamış olmak birinci şarttır. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde Şube Müdürü veya daha bir üst düzey kadroda görev yapmış olmak diğer şartlar arasında gelmektedir.

Haberin Devamı

 EKYS sınavına girip müdür yardımcısı olmak için daha önceden müdür görevinde hiç bulunmamış olmak ilk şarttır. Daha sonra yetkili öğretmen, kurucu müdür gibi kadrolarında en az bir yıl veya iki yıl öğretmen olarak görev yapmak şartı bulunmaktadır. İlk aşaması olan yazılı sınav da 80 adet soru sorulur ve adaylara toplamda 150 dakika süre tanınır.