Eğitim Elektrik Alan Formülü Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Elektrik Alan Formülü Nedir? Nerelerde Kullanılır?

22.03.2022 - 16:45 | Son Güncellenme:

Elektrik yüklerinin akışına dayanan bir dizi fiziksel olaylar bütününe elektrik denmektedir. Elektrik yaşamımızda var olduğu sürece günlük işlerimizi kolaylıkla yapmaktayız. Bu bağlamda da elektrikle ilgili çeşitli hesaplamalara gerek fizikte gerekse matematikte gerekse bilimde yer verilmiştir. Elektrik alan formülü nedir ve nerelerde kullanılır detayları ile derledik.

Elektrik Alan Formülü Nedir Nerelerde Kullanılır

Elektrik konusunda üniversitelerin ilgili bölümlerinden eğitin almış kişiler ve mesleklerini yapan insanlar elektrik alanıyla ilgili de bilgi sahibidir. Elektrik alanına kıvıl alan, manyetik alan, elektriksel yüklü alan gibi isimlerde verilebilir. Elektrik alanı manyetik alanı çevreleyen uzayın bir özelliğidir. Bu alan içinde yer alan yüklü nesneler elektriksel güç aracılığıyla etki etmektedir. Kavram fiziği denilen bu olay Michael Faraday tarafından kazandırılmıştır.

Elektrik Alan Formülü Nedir?

Elektrik alan konusu formülleriyle beraber bizlere 10. sınıfın fizik dersinde öğretilmektedir. Hatat eğitimde bu formülün örneklerine de yer verilmektedir.

Elektrik alan formülü: E=F/q şeklindedir. Bu formül elektrik alanıyla herhangi bir q yüküne etki eden elektrik kuvveti arasındaki ilişkiyi bizlere vermektedir. Elektrik alanıyla ilgili tek bir formül yoktur. Aynı zamanda elektrik alanı kq/d2 formülüyle de hesaplanabilmektedir.

Elektrik alanı SI birimidir. SI temel birimleri cinsinden kg·m·s−3·A−1 şeklinde ifade edilmektedir. Buradaki alanın yönü kuvvetin yönüdür. Çünkü alanın belirli bir noktasındaki büyüklüğü o noktaya konacak olan 1 Coulomb'luk test yüküne ne kadar kuvvet uygulanacağıyla tespit edilir.

Elektrik Alan Formülü Nerelerde Kullanılır?

Elektrik alan formülü elektrik konusuna dahil edilen bazı hesaplamalarda kullanılmaktadır. Bu formül bizlere elektrik alanıyla herhangi bir q yüküne etki eden elektrik kuvveti arasındaki ilişkiyi sunduğu için alan, kuvvet ve yük hesaplamalarında karışımıza çıkmaktadır.

Formülde yer alan E harfi elektrik alanını ifade etmektedir. F harfi elektrik kuvvetini ifade etmektedir. Elektrik yükünü ise q harfi ifade etmektedir. Elektrikle ilgilenen iş sahaları bu formülden yararlanarak akımın doğru olması amacıyla bazı hesaplamalar yapabilir.

Örneğin çubuğun elektrik alanı, yalıtkan kürenin elektriksel alanı, diskin elektrik alanları bu formül sayesinde bilinebilir. Günlük yaşamdan da elektrik alanı örneklerine de rastlanabilir. Günlük yaşamımızda cep telefonu, bilgisayar gibi elektrik ile çalışan aletlere fazla maruz kaldığımızda elektrik alanı etkileşimi de artmaktadır.

 

Yazarlar