Eğitim Elektronik Tebligat Nedir? E-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

Elektronik Tebligat Nedir? E-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

08.03.2021 - 13:16 | Son Güncellenme:

Bazı makamlar tebligat sistemini kullanarak bir konu hakkında kişilere bilgilendirme yapar. Fakat teknolojinin gelişmesiyle birlikte elektronik tebligat sistemleri de kullanılıyor. Elektronik tebligat sisteminin nasıl aktif edildiği merak edilen konulardan biridir. Elektronik tebligat nedir? E-Tebligat başvurusu nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Elektronik Tebligat Nedir E-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır

 Elektronik tebligat, fiziksel olarak değil internet ortamında yapılan bir tebligat çeşididir. 

Haberin Devamı

 Elektronik Tebligat Nedir?

 Tebligatın bir diğer çeşidi olan elektronik tebligat, fiziki ortamlarda yapılan bir tebligat türü değildir. Elektronik ortamlarda oluşturulan ve gönderilen bir tebligat çeşididir. E-tebligat işlemleri tebligat yapan birimle tarafından düzenlenir. Bu tebligat türleri, bazı kanunlara uygun şekilde gerçekleştirilir. Mükelleflerin e-posta adreslerine tebliğ edilir.

 E-Tebligatlar, Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi aracılığıyla kişilere gönderilir. Elektronik tebligatı kullanabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar oluşturulmadığı sürece elektronik ortamlarda e-Tebligat sistemi kullanılamaz.

 E-Tebligat Başvurusu Nasıl Yapılır?

 E-Tebligat sisteminden faydalanmak isteyen kişiler bu konu hakkında ne yapacağını araştırarak bilgi sahibi olmaya çalışıyor. Elektronik tebligat kullanabilmek için öncelikle, başvuru yapılması gerekiyor. Elektronik tebligat için tüzel ve bireysel olmak üzere iki çeşit başvuru bulunuyor. Ön başvuru için öncelikle PTT merkezlerine giderek başvuru yapılması gerekir. Başvuru sırasında kişilerin kimlikleri yanında olması gerekiyor. Aynı şekilde yapılacak olan bir diğer başvuru türü de online başvurudur. 

Haberin Devamı

 Sistemden yararlanmak isteyen kişiler online olarak e-Tebligat başvurusu yapabilir. E-Tebligat sistemleri gümrük yükümlüğü bulunan kişiler tarafından kullanılabilir. Bunun haricinde kendi isteğiyle kullanmak isteyen kişilerde bazı evraklar için e-Tebligat sistemini kullanabilir. Özellikle Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminden gelen tebligatlar, online olarak kişilere gönderilir. Tüzel kişi olan veya olmayan gümrük müşavirleri e-Tebligat sistemini yasal olarak kullanmak zorundadır. E-Tebligat sisteminde herhangi bir düzenleme yapılamayacağı için oldukça güvenlidir.

 

Yazarlar