Eğitim Empedokles Kimdir, Neyi Bulmuştur? Kısaca Hayatı, Felsefesi Ve Sözleri

Empedokles Kimdir, Neyi Bulmuştur? Kısaca Hayatı, Felsefesi Ve Sözleri

24.03.2022 - 04:38 | Son Güncellenme:

Empedokles, sıklıkla araştırılan düşünürlerden biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da önem teşkil eden düşünürler arasındadır. Bu bakımdan Empedokles kimdir öğrenebilir ve hayatı ile felsefesi hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Empedokles kimdir, neyi bulmuştur? Kısaca hayatı, felsefesi ve sözleri detaylarıyla derledik.

Empedokles Kimdir, Neyi Bulmuştur Kısaca Hayatı, Felsefesi Ve Sözleri


Empedokles, Sokratesten önceki düşünürler arasındadır. Empedokles doğa düşünürlerinden biri olarak tanınmaktadır.

Empedokles Kimdir, Neyi Bulmuştur?

Empedokles, Sokrates öncesi düşünürlerden biridir ve doğa düşünürleri arasındadır. Kendisinden önceki doğa düşünürlerinin temel öge olarak kabul ettiği elementleri bir arada kullanan ilk düşünür olarak tarihe geçmiştir. Empedokles M.Ö 494 senesinde Sicilya'nın Agrigentum kentinde doğmuştur ve seçkin bir ailenin üyesidir. Siyasi olarak oldukça aktif bir hayatı vardır. Bilginin doğal güçleri olduğunu ve bilgi ile insanların her şeyi yapabileceğini savunur. Ölümü ile farklı teoriler vardır.

Empedokles'in Etna yanardağından atlayarak hayatına son verdiğine yan da Yunanistan'da 60 yaşındayken doğal yollar ile öldüğü söylenmektedir. Empedokles 4 öge kuramını bulmuştur ve bunların da ateş, toprak, su ve hava olduğunu söylemiştir. Simyacı olarak da bilinen Empedokles milattan önce yaşamıştır. Simyacılar kimyaya birçok katkıda bulunmuş ve birçok element bulmuşlardır. Fakat kimya bir bilim olarak kabul edilirken Simya bir bilim olarak görülmez. İlk laboratuvar gereçleri de Simyacılar tarafından bulunmuştur.

Kısaca Hayatı, Felsefesi ve Sözleri

Empedokles milattan önce yaşamış bir doğa düşünürüdür. M.Ö 494 yılında Sicilya'da seçkin bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelmiştir. Diğer tüm doğa düşünürlerinin yanı sıra 4 ögeyi de beraber incelemiş ve 4 öge kuramını ortaya atmıştır. Evrendeki her şeyi ateş, toprak, su ve havadan oluştuğunu savunmuştur. İkinci düşünce olarak da bu temel ögelerin birleşmesi ve ayrılması için güce ihtiyacı olduğunu düşünmüştür. Bu güçlerin de sevgi ve nefret olduğunu savunmuştur.

Sevginin birleştirici olduğunu savunurken nefretin de ayrıcı bir güç olduğuna inanmıştır. Ayrıca Empedokles var olan şeylerin yok olmasının imkansız olduğunu ve yokluktan da hiçbir şeyin var olamayacağını savunmuştur. Evrendeki her şeyin başta sevginin etkisi ile birleştiğini ve nefret ile de birbirinden ayrıldığını savunur. Empedokles sözleri de şu şekildedir:

Haberin Devamı

Hayatını sevimli bir nota ile noktalamak en iyisidir.

Gerçeği de hak etmek gerekir, öyle değil mi?

Yarın uygarlığımızı inceleyecek olan tarihçiler, uygarlık o kadar aşınmıştı ki çökmesi için küçük bir fiske yetti diyecekler.

Geleneksel bir toplum ne zaman daha güçlü, daha ileri bir toplumla temas içine girerse o zaman insanlık kıyamet ile tanışmıştır.